Rohamosan terjed az előfizetés nélküli digitális televíziózás Magyarországon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország a környező országokhoz képest is jól áll a digitális átállás területén.

Magyarország a környező országokhoz képest is jól áll a digitális átállás területén. Az új telephelyeknek köszönhetően a legmodernebb technológia már olyan nagyvárosokban és vonzáskörzetükben is elérhető, mint Debrecen, Szeged, Győr, Miskolc, Pécs, Zalaegerszeg, Nyíregyháza vagy éppen Szombathely, méghozzá előfizetési díj és hűségidő nélkül. A MinDig TV szolgáltatás segítségével mostantól a fenti nagyvárosokban is digitális minőségben érhető el 7 népszerű közszolgálati és kereskedelmi csatorna (RTL Klub, TV2, m1 HD, m2 HD, Duna TV HD, Duna II Autonómia és Euronews).

A digitális földfelszíni televízió jelentős szociális missziót is betölt, hiszen ez az egyetlen platform, amely hagyományos és HD-minőségben, előfizetési díj nélküli digitális televíziós szolgáltatást nyújt most és az analóg hálózat lekapcsolását követően is. Magyarországon jelenleg közel 2 millió ember nem akar, vagy nem tud / a többség nem tud/ előfizetni kábeles vagy műholdas televíziós szolgáltatásokra. Ők jelen pillanatban analóg hálózaton keresztül csak három csatornát tudnak fogni. 2012-től már ezt a hármat sem, mert előreláthatólag 2012-re megszűnik a hagyományos analóg földfelszíni sugárzású televíziós műsorszórás. Számukra az előfizetési díj nélküli digitális televíziózás biztosíthatja a széles körű informálódás lehetőségét A digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás a legnagyobb városokban és a ritkán lakott területeken egyaránt elérhető, függetlenül a település méretétől, ezáltal minden állampolgárt elsőrendűként kezelve.

A szolgáltatás igénybevételéhez csupán egy MinDig TV matricás televíziókészülékre van szükség. A szolgáltatás akkor is elérhető, ha nem akar a néző új televíziókészüléket vásárolni. Ebben az esetben a hagyományos analóg tévékészülékek is alkalmassá tehetők a digitális adások megjelenítésére, mindössze egy megfelelő állapotú tetőantennára és egy DVB-T MPEG-4 HD tunerrel rendelkező dekóderre van szükség, melyet az antenna és a tévékészülék közé kell csatlakoztatni.

A legfrissebb értékesítési adatok alapján a MinDig TV szolgáltatás vételére képes készülékek eladása a szeptemberi 50 százalékos bővülést követően októberben további 63 százalékkal emelkedett. Október végéig már 86 000 darab DVB-T-képes eszköz került értékesítésre, ezáltal a magyar háztartások 2,3 százaléka rendelkezett ilyen eszközzel, ezek többsége HD-ready vagy full-HD integrált televíziókészülék. A földfelszíni platformot használó háztartásokkal összehasonlítva fenti arány még kedvezőbb, 10,2 százalék.

A GfK DVB-T képes eszközök európai értékesítési adatai alapján e készülékek penetrációjának növekedését az összes földfelszíni platformot használó háztartással összevetve hazánk az élbolyban található. A magyar adat jóval magasabb, mint néhány más régiós országé.

A digitális sugárzásnak köszönhetően a televíziónézők kifogástalan kép- és hangminőségben élvezhetik a fenti csatornákat. A szolgáltatás kínálata már most több mint a duplája az analógénak, és a szolgáltató tájékoztatása szerint a csatornakínálat a jövőben tovább bővülhet.

Hozzászólások