Nem rasszisták a HP webkamerái

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hatalmas nézettséget ért el egy Youtube-videó, amelyen egy amerikai nő, Wanda Zamen és férfi munkatársa, Desi Cryer kipróbálták a HP egyik új termékét, a mozgásérzékelő, illetve "arckövető" webkamerát. A fehér bőrű nőt a kamera ügyesen követte, míg a fekete férfi mozgására nem reagált a berendezés.


Minderről videót is forgatott Zamen és Cryer. Cryer a felvételen jól szórakozik azon, hogy "feketeségével" nem tud mit kezdeni a webkamera. Időnként a képbe bekerül Wanda, akinek - bármit is csinál: hajladozik, oldalra mozog, előre- vagy hátradől - követi a mozgását a berendezés.

Cryer azzal is viccelődik a videón, hogy "rasszisták-e a HP gépei?". A felvételt több százezren látták, és ezek után a HP is kénytelen volt reagálni. A CNN-nek például elismerte, hogy "a kontrasztérzékelésről lehet szó, bizonyos fényviszonyok között".

A felvételt készítő Zamen és Cryer egyébként nem gondolták, hogy közérdeklődést keltő dolgot csináltak, először csak barátaikkal osztották meg a videót, és nem is akarták a HP-t rasszizmussal vádolni. 

Később a HP egyik embere azzal magyarázta a HP-blogon a jelenséget, hogy a mozgásérzékelők a kontraszthatáson alapulnak, és ha nincs elég világítás "szemből", akkor a kamerának problémát okozhat a "látás". Később egy CNN-nek adott nyilatkozatuk szerint is a megvilágításon múlik a dolog - közölték a HP-sek.

A Consumer Reports (CR) nevű webszájt, illetve blog ezek után megvizsgálta az ügyet, és e felvételről ki is derült, hogy egy fehér bőrű ember normál körülmények között jól követhető a kamera számára, de egy fekete férfit a kamera elé ültetve csak akkor követ a berendezés, ha szemből jobban megvilágítják őt.

A Consumer Reports-tesztet elvégző férfi ezek után hangsúlyozza, hogy a HP-kameráknál természetesen szó sincs rasszizmusról, hanem technikai határai vannak a szoftvernek, illetve a berendezésnek. Ezeket pótlólagos világítással lehet kiküszöbölni a CR szerint.