Elismerték súlyos tévedésüket a klímakutatók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mégsem olvadnak el a gleccserek 2035-ig a Himalájában, tévedtünk - ismerte el az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) alelnöke, Jean-Pascal van Ypersele.


A 2035-ös dátum az egyik IPCC-dokumentumban szerepelt, amely 2007-ben készült, és az AR4 kódnéven ismert. Időközben számos tudós kétségeit fejezte ki az olvadás időpontjával kapcsolatban. Most Ypersele elismerte, hogy tévedtek, és felülvizsgálják az adatot.

Az alelnök ugyanakkor hangsúlyozta a BBC-nek, hogy egyetlen tévedés egy 3000 oldalas anyagban nem teszi hiteltelenné az egész dokumentumot.

"Néhányan meg fogják próbálni, hogy ezzel tegyék hiteltelenné az IPCC-t" - jegyezte meg a vezető, ám szerinte ha őszintén feltárják és kijavítják a hibát, akkor az inkább erősítheti a szervezetbe vetett bizalmat. "Mindez azt is bizonyítja, hogy képesek vagyunk tanulni a hibáinkból" - tette hozzá.

Gleccser az Alpokban - itt a jég szennyezettsége látszik inkább
© AP
 A BBC utánanézett, hogy miként kerülhetett az IPCC-jelentésbe a 2035-ös dátum. Előszört egy indiai gleccserkutató, Syed Hasnain beszélt erről a New Scientist magazinnak adott 1999-es interjúban. Ezután a WWF környezetvédő szervezet idézte az adatot 2005-ben,  amit 2007-ben megismételt iARA4-nek rövidített jelentésében az IPCC is.

Egy másik magyarázat szerint egy 1996-os tanulmány félreolvasása miatt került be a köztudatba a 2035-ös dátum, mivel abban a tanulmányban 2350-ről van szó. Az AR4 egyébként ezt állítja: "A Himalája gleccserei gyorsabban húzódnak vissza, mint a Föld bármely más pontján lévők... annak a valószínűsége, hogy 2035-re vagy talán még hamarabb eltűnnek, igen nagy".

A mostani vita a koppenhágai klímacsúcs előtt bontakozott ki, de Indiában már tavaly egymásnak veselkedtek a gleccserkutatók, akik nem tudtak megegyezni abban, hogy mikor tűnhetnek el a jégfolyamok a Himalájáról. Decemberben négy klímakutató levelet is írt a Science magazinnak, hogy a 2035-ös elolvadás teljesen kizárt.

Jeffrey Kargel, az Arizonai Egyetem kutatója szerint mindez egyszerűen elképzelhetetlen, hiszen a Himalájában a jégréteg általában 2-300 méter vastag, de egyes esetekben 400 méter is lehet. Kargel szerint még ha évente egy vagy két méter olvadna is el, akkor sem tűnhetne el negyedszázad alatt a több száz méter vastag jégtakaró.