szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Indiai kutatók olyan rizsfajta kifejlesztésén dolgoznak, amelyet elég beáztatni, nem kell megfőzni. Azért tartják lehetségesnek, mert a szemek amilóztartalma nagyon alacsony.

Az északkeleti Orisza államban hozták létre az aghonibora elnevezésű fajtát a Központi Rizskutató Intézet munkatársai. A hibrid termése olyan lágy, hogy elegendő mindössze vízbe áztatni egy fél órára fogyasztás előtt. "Ez azért lehetséges, mert a szemek amilóztartalma nagyon alacsony" - írják közleményükben. Az amilóz összetett szénhidrát, a keményítő egyik összetevője, ettől válnak keménnyé a gabonamagvak.

Az új variáns kidolgozása két évet vett igénybe. Alapját a komal szaul elnevezésű, alapvetően lágyszemű rizs adta, amelyet főként az északi Asszám államban termesztenek. Az agronómusok szerint a fajta más államokban is termeszthető.

Az új rizsfajta kifejlesztői szerint környezetbarát, hiszen nincsen szükség semmiféle energiára ahhoz, hogy fogyaszthatóvá tegyék. Ugyanakkor segíthet az éhezés mértékének csökkentésében is. A szubkontinens gyermekeinek mintegy fele alultáplált.


 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Gazdaság

Újabb élelmiszerbotrány Kínában

Újabb élelmiszerbotrány pattant ki Kínában: a hatóságok fényt derítettek arra, hogy a felhasznált étolaj legalább tíz százalékát illegálisan állítják elő, és az olaj erősen mérgező aflatoxinokat tartalmaz.