iMac 27”: valódi pozitív életérzés

iMac 27”: valódi pozitív életérzés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple iMac sorozatának legutóbbi képviselői közül került hozzánk pár napra egy 27”-os modell, igaz, nem Core i7...

Az Apple iMac sorozatának legutóbbi képviselői közül került hozzánk pár napra egy 27”-os modell, igaz, nem Core i7 processzorral, de be kell látni, így sem nagyon találtunk rajta fogást, sem munka, sem szórakozás szempontjából.
Az új iMac családtagok immár 16:9 arányú kijelzőt kaptak, a kisebbek 21,5”-ost, míg a két nagyobb változat 27”-ost. Utóbbi már tévében is viszonylag tisztességes méretnek számíthat, így afelől kétsége sem lehet az embernek, hogy egy ilyen cuccon filmet nézni valódi élmény lesz. A film persze lehet akár full HD (1080p) is, hiszen a gép bőven megbirkózik vele, még a nálunk járt „gyengébb” változatban is egy 2,66 GHz-es, négymagos Intel Core i5 750 processzor igyekszik kiszolgálni az igényeinket. A grafikai teljesítményről a nálunk járt gépben egy ATI Radeon HD 4850-es grafikus vezérlő gondoskodott, 512 MB GDDR2-as memóriával. Ehhez még alapból kapunk 4 GB RAM-ot is (16 GB-ig bővíthető), szóval a teljesítmény otthonra is bőven megfelelő, de számos olyan – rendszerigényes – munka van, amelyeknek már nyugodt szívvel állhatunk neki egy ilyen géppel.

Csak hogy túljussunk a száraz tényeken: a gépben van még SD-kártyaolvasó, DL DVD író, egy FireWire 800 port, négy darab USB 2.0 port, , vonalbemenet, hangszóró csatlakozás, beépített wifi (802.11n) és bluetooth (2.1+EDR), mikrofon, iSight webkamera és két 17 wattos, kifejezetten szépen szóló beépített hangszóró.
De kapunk hozzá egy vezeték nélküli billentyűzetet és az Apple érintésérzékeny Magic Mouse egerét is, no meg előre telepített rendszert és iLife programcsomagot.

Otthonra több mint elég
Ha vásárlás után hazacipeljük (méretes darab), majd egyszerűen letesszük az asztalra és bekapcsoljuk, azonnal nekiláthatunk az iLife csomaggal fotókat retusálni, videót vágni, DVD-t készíteni, weblapot kreálni, filmeket nézni vagy éppen internetezni, anélkül, hogy ehhez elő kellene vennünk egyetlen telepítőlemezt is. Minthogy hamarosan Steam is lesz OS X-re, így a népszerű játékokhoz való hozzájutás is egyre egyszerűbb lesz az Apple platformján. De aki ragaszkodik windowsos játékaihoz, az virtuális gépben vagy második rendszerként telepített natív Windowsban is játszhat. Utóbbi esetben akár a legújabb játékcsodákkal is gond nélkül megbirkózik az iMac.

Mi OS X-en maradtunk a szokásos játéktesztünknél, a kissé már korosodó, de folyton meg-meg újuló World of Warcraftnál, amelynek legutóbbi kiegészítője azért itt-ott képes megizzasztani egy Core 2 Duós MacBook Prót is. Nos, ezt az iMacet már nem tudta megrendíteni egy pillanatra sem, teljes pompájában lehetett élvezni a játékot, ráadásul 27”-on ez már valódi élményt jelent!
Az Apple még mindig korainak találja a Blu-ray meghajtók beépítését a gépeibe, így ez itt is kimaradt, pedig a HD mozi ilyen méreteknél már remekül kihasználható lenne.

Munka, munka, munka
Azt egyelőre nem tudtuk tesztelni, mire képes az i7-es változat, de az i5-ös processzorral ellátott gép is könnyen megoldott minden feladatot, amit rábíztunk. Szerkesztettünk például full HD videót a Final Cut 3-ban, bevetve a Motiont is egy-két 3D-s effekt erejéig, de nem különösebben feküdte meg a gép gyomrát a dolog.
Persze villámgyors videorendereléshez semmi sem elég erős ebben a kategóriában, de értelemszerűen sokkal gyorsabban végez ezzel is, mint mondjuk egy Core 2 Duós Macbook Pro vagy iMac. Sőt, sok tekintetben egy 2,6 GHz-es, négymagos Mac Prót is kenterbe verhet (persze csak alapteljesítményben, hiszen bővíthetőségben a Mac Pro nem hasonlítható egy iMachez). Videovágás esetén, netre szánt HD videók, kisfilmek készítéséhez szerintünk több mint tökéletes választás akár ez az iMac is, nem feltétlenül kell rögtön 8-16 magban és clusterekben gondolkodni.

Ugyancsak zökkenőmentesen futott a gépen a nemrég nálunk is bemutatott Apple Aperture 3 is, vagyis fotóretusáláshoz is kiválóan használható a gép (ha nem zavar minket a sok esetben becsillogó kijelző, ami viszont gyönyörű színeket és tű éles képet nyújt kárpótlásul).

A 2560x1440 pixeles felbontásnak köszönhetően a Pro alkalmazások többsége bőségesen elfért egy kijelzőn és jól használható volt mindegyik az alap munkafelületekkel, de ugyanígy tudtuk értékelni a méreteket mondjuk internetezés közben is, amikor végre akár három-négy weboldal is elfért egyszerre egymás mellett. De jó érzés az is, amikor szövegszerkesztés vagy webszerkesztés közben még élvezhető méretben elfért a képernyőn a QuickTime-ban egy mozifilm is…
Az 1 TB-os merevlemezen bőven el lehet férni (ha mégis kifogynánk a tárhelyből, akár FW vagy USB-s külső meghajtókat is csatlakoztathatunk).
Az iMac nagyon halkan dolgozik, még renderelés közben sem pörgött fel zavaróan a hűtés, ami munkakörnyezetben vagy otthon egyaránt pozitívum lehet.

Összegezve
Mindent egybevetve, a 27”-os iMac nem pusztán dísze lehet egy irodának vagy otthonnak, hanem komoly munkagépként vagy éppen szórakoztató-központként is remekül megállja a helyét. Cserébe mindezért mélyen kell a zsebünkbe nyúlni, hiszen a nálunk járt gép bruttó ára 500 ezer forint, viszont ilyen teljesítménnyel munkaállomásként akár 3-4 évig is képes lehet szolgálatot teljesíteni, így ebben az esetben bőven behozza az árát.
Aki otthonra veszi, mérlegelhet, hogy egy jó minőségű 27”-os monitor egy hasonló teljesítményű PC-vel mennyibe kerülne, figyelembe véve persze az előre telepített rendszert és szoftverek, illetve a kiegészítők árát is. Tulajdonképpen nincs nagy különbség, viszont itt ez az egész kényelmesen elfér az íróasztalon.
 

Hozzászólások