Tizenkét hónapon belül elfogynak az IP címek – pánik?

Tizenkét hónapon belül elfogynak az IP címek – pánik?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

Hogy az IP címek előbb-utóbb elfogynak, azt mindig tudtuk; olyasmi ez, mint a környezetszennyezés.

Hogy az IP címek előbb-utóbb elfogynak, azt mindig tudtuk; olyasmi ez, mint a környezetszennyezés. Évek óta tudjuk, hogy nem lesz jó vége… de nem teszünk ellene semmit. Végül az utolsó pillanatban jön a pánik, és valahogy megoldjuk (vagy nem.) 

De miért baj az, hogy elfogynak az IP címek? Nos (csak, hogy egyszerűen fogalmazzunk), az IP cím olyasmi az internetre kapcsolt gépeknek, szervereknek, telefonoknak és hűtőgépeknek, mint az autóknak a rendszám. Ha nincs rendszám, nem mehet ki a forgalomba (azaz nem mehet a netre.) Az IP cím nemcsak a szervereknek fontos, hanem nekünk is, hiszen szolgáltatónk is IP címeket oszt ki, és ezen keresztül netezünk, de kellenek a címek az iPhone-oknak, az iPad-eknek, az autóknak (bizony! Ilyen is van már…) és a WiFi csomópontoknak.

Egyszóval bármi, ami az internetre „kimegy”, annak IP cím kell, és az utóbbi években bizony nagyon sok mindent kötöttünk az internetre. Hol van már a régi világ, amikor csak és kizárólag számítógépek segítségével érhettük el a világhálót! Televíziók, játékkonzolok és háztartási eszközök – lassan minden a netre lesz kötve. 

John Curran, az American Registry for Internet Numbers (ARIN) elnöke szerint az IP címek eddig is vészesen fogytak, a mobil eszközök megjelenésével azonban a folyamat kezelhetetlenül felgyorsult. „Egy éven belül el fog jönni a pont, amikor már nem tudunk új IP címeket kiosztani, mert egészen egyszerűen nem lesz több” – mondja Curran, teljes egyetértésben Vint Cerffel, ami már csak azért is aggasztó, mert Cerf az internet „feltalálója”, ergó ha valakinek érdemes hinni ez ügyben, akkor az Vint Cerf.

Az IP címek „elfogyását”  mókásan IPcalypse-nek (az apokalipszisből) nevezték el a netezők, és gondosan számolgatják, mennyi cím maradt még. Ha szeretünk izgulni, akkor ezen a Twitteren percről percre láthatjuk mennyi kiosztható cím maradt még. A rossz hír az, hogy nem sok. 

Az internet pillanatnyilag az IPv4-et, azaz az Internet Protokoll négyes verzióját használja. Az IPv4 32 bites IP címeket képes kezelni, ezt hagyományosan négy darab 8 bites (azaz 1 byte-os, vagyis 0 és 255 közé eső), ponttal elválasztott számmal írjuk le a könnyebb olvashatóság miatt (pl: 192.168.42.1). Ezzel a módszerrel négy milliárd címet lehet létrehozni – nos, ebből maradt napjainkra kb. 230 millió. Tekintve, hogy a világon több millió új IP cím igénylés történik naponta, ez nem is olyan sok. 

 

Mi lesz tehát, ha eljön az IPcalype? Nos, a megoldás megvan: Vint Cerf már évek óta a legnagyobb szószólója az IPv6, azaz a hatos verzió bevezetésének. A mostani 32-vel ellentétben ez már 128 bites lenne, azaz annyi IP címet lehetne kiosztani, hogy még az unokáink unokáinak is elég lenne. Mi tehát a gond?

Nos, a gond, mint mindig a nagy, bürokratikus és lassan mozduló cégek. Sok cég esetében (főleg domain-regisztrátorok, tárhelyszolgáltatók, de internet-szolgáltatók is) amíg minden működik, szépen jön a bevétel, addig nem érdekli őket az IPv6 „mizéria”, főleg, hogy az átállás súlyos milliárdokba kerülne (dollárban).

Jó ellenpélda a Google: ők  már évek óta foglalkoznak az IPv6-ra átállással, azonban még pillanatnyilag sem tudják, vajon fog-e működni pl. a Youtube, és ha igen, akkor hogyan (egy teljesen új IP protokoll esetében érthető is az aggodalmuk).

 Szerencsére nem adják fel, mivel meggyőződésük, hogy az IPv6 az egyetlen járható új a net fennmaradásának érdekében. A Verizon, a Comcast és még pár cég készül az átállásra, a legnagyobb cégek többsége azonban nemes egyszerűséggel hallgat ez ügyben. Tekintve, hogy már alig 12 hónap áll rendelkezésükre, én a helyükben kapkodva kezdeném az átállást. Reméljük így lesz, és időben elkezdik. 

Hozzászólások