Ujjlenyomatért ad csokoládét az automata

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy amerikai cég tesztelni kezdte az ujjlenyomattal, vagy retinaleolvasóval működő automatákat. Az új generációs rendszer arra is képes, hogy értesítse az üzemeltetőket, ha megakad benne egy pénzérme.

A FOX amerikai hírcsatorna értesülései szerint a massachusettsi Next Generation Vending and Food Service nevű cég idén helyezte üzembe azokat az automatákat, amelyek lehetővé teszik, hogy a vásárlók ujjlenyomatukkal fizessenek a kiválasztott üdítőért, vagy csokiért. Ehhez csak annyit kell tenniük, hogy hitelkártyájukat hozzárendelik ujjlenyomatukhoz és a rendszer a leolvasást követően automatikusan ráterheli a fogyasztást a kártyára.

„Bizonyos korcsoportok számára ez egy igen vonzó, modern szolgáltatás” – magyarázta John S. Ioannou, a vállalt elnöke. A cég jelenleg körülbelül 60 biometrikus automatát tesztel az Egyesült Államok észak-keleti régiójában.

Az érintőképernyőn válogathatnak a vásárlók az automata portékái közül
©

Ioannou szerint azonban a cég más technológiákkal is kísérletezik. A cég első embere fontosnak tartja, hogy a vásárló bevonva érezze magát a vásárlás folyamatába. Ennek érdekében az új automatákon 46 inches érintőképernyőn keresztül lehet leadni a rendelést. A felhasználó azonban nem csak egyszerűen a gombot nyomja meg, akár többféle képet is láthat a választott finomságról és a tápanyag-tartalmáról is bővebb információt kérhet.

Az automatákba szerelt kamerák segítségével megfigyelhető, hogy mi történik a külvilágban, a cég pedig vezeték nélküli internet-kapcsolattal is tervezi felszerelni a gépeket, hogy azok jelezni tudják, ha fogytán vannak a készleteik, illetve, ha valamilyen műszaki hiba lépett fel náluk. A rendszer még az elakadt pénzérmék érzékelésére is képes.

A tesztek 2010 végéig zajlanak, a vállalat utána értékeli a beérkezett adatokat és eldöntik, hogy folytatják-e a terjeszkedést az USA egyéb területein. Az Egyesült Államokon kívül egyébként olyan automatákat is tesztelnek, amelyek a vásárlók retináját képesek leolvasni, és ez alapján kiállítani a számlát.

Hozzászólások