Acer Aspire 3820TG – kényelmesen hordozható erőgép

Acer Aspire 3820TG – kényelmesen hordozható erőgép

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A jelenlegi notebook-kínálatra igazán nem mondhatja senki, hogy nem fedi le az igényeket.

A jelenlegi notebook-kínálatra igazán nem mondhatja senki, hogy nem fedi le az igényeket. A kifejezetten játékhoz és filmnézéshez optimalizált óriásoktól a visszafogottabb, de cserébe olcsóbb, és a netbookoknál még így is többet nyújtó középkategóriáig mindent találunk a kereskedőknél. Van színes, van gyors, és van egy halom egyforma, hogy a versenyszellem is érvényesüljön.
Furcsa módon azonban a legtöbb készüléknek bőven két kiló fölötti a súlya, s a 15”-os modellek már nem is feltétlenül tartoznak a gond nélkül – gyalog – hordozható kategóriába, 14”-osból pedig kevés érkezik hozzánk. Maradnak a 13”-os példányok, de ezek jó része meg kicsit gyengére konfigurált, vagy ha erős, akkor közel 300 ezer forint körüli összeget kérnek el érte. Pedig bizonyára sokan értékelnének egy olyan 200 ezer forint körüli áron kapható, 2 kg alatti, 13”-os gépet, amit ha kell, akár játékra is befoghat a gazdája, még ha nem is feltétlenül visz el egy COD5-öt, teljes pompájában.

A napokban átmenetileg landolt nálunk egy Acer Aspire Timeline 3820TG notebook, amely első ránézésre pont ezeket az elvárásokat teljesítette.  Tettünk vele egy próbát, valóban megfelelő-e.

Kicsi, könnyű, mégis erős
Az Aspire 3820 több verzióban is létezik, nálunk a 3820TG-ből az Intel i3-as (370M) processzorral és 3 GB RAM-mal ellátott változat járt. 13”-os a kijelzője, amelynek felbontása 1366x768 pixel. A kijelző minősége nem kiemelkedő, a színvilága és a betekintési szöge átlagos, de cserébe nem különösebben tükröződik. Grafikus meghajtónak az Intel sajátja mellé egy ATI Mobility Radeon 5470 is bevethető, ami például a World of Warcraft új verzióját gond nélkül vitte jobb beállításokkal is a beépített képernyőn, és külső monitoron nagyobb felbontás mellett is lehetett vele játszani, legfeljebb a grafikai beállításokat kellett kicsit visszavenni (de nem minimumra).

A két videovezérlő között nem automatikusan vált a gép, erről nekünk kell gondoskodnunk, de nem kell menükben bóklászni hozzá, van külön gomb a billentyűzet fölött erre a célra.
Persze ha nem játszunk, érdemes az energiatakarékosabb, gyengébb vezérlőt használó beállításokra váltani, ez esetben ugyanis 6-8 óra között bírja az aksi.

Eddig tehát minden megvan, amit akarunk: van egy játékra is alkalmas, kisméretű és könnyű (1,8 kg-os) notebookunk. De nézzük tovább!
A gépet előre telepített Windows 7 Home Premiummal kapjuk, amely kifogástalanul fut rajta, az Office 2010-ből kapunk Starter változatot, így ingyen használhatjuk a Wordöt és az Excelt, reklámcsíkért cserébe. Hozzáadott szoftverek tekintetében nagyon nem kényeztet az Acer, de azért a beépített webkamerához (1,3 megapixeles) kapunk egy videorögzítő és fotózó alkalmazást, és akad néhány segédprogram, illetve egy McAfee Internet Security csomag is, előre telepítve. Persze mindegy, 320 GB-nyi merevlemezen már bőven elfér bármi, szóval telepíthetünk kedvünkre, vagy telepakolhatjuk filmekkel, zenékkel, fotókkal is a gépet. A Full HD filmek egy ilyen konfigurációnak már nem jelentenek gondot, ráadásul HDMI kimenet is van, így a tévéhez is csatlakozhatunk egy mozdulattal.

USB csatlakozóból három áll rendelkezésre (kettő a bal, egy a jobb oldalon), van LAN csatlakozás, csatlakoztathatunk fülest/hangszórót vagy külső mikrofont is. Sőt egy több kártyatípust ismerő beépített kártyaolvasót is kapunk. Erre és az USB portokra már csak azért is szükségünk lehet, mert DVD meghajtó nincs a gépben (többek között ennek is köszönhető a „súlyvesztés”). Menteni tehát elsősorban memóriakártyára vagy USB-s pendrájvra tudunk, bár ma már 10 ezer forint körüli összegért kiváló USB-s külső DVD-írókat kapunk. A kérdés persze az, szükség van-e rájuk, hiszen a modern OS-eket akár pendrájvról is újra lehet telepíteni, a filmek, zenék miatt pedig, lássuk be, egyre kevesebben nyúlnak optikai lemezekért, hiszen az internetről – jogtisztán és kevésbé hivatalos forrásokból egyaránt – kényelmesebben beszerezhető minden. Ha mégsem tudunk DVD nélkül élni, a külső meghajtó beszerzésével áthidalhatjuk a problémát.

Ha pedig már szóba került az internet: természetesen 802.11n-es, gyors wifi kapcsolatra is kész a gép, szóval letöltéssel, böngészéssel nem lesz gondunk.
A gép tapipadja remekül használható akár multitouch gesztusokkal is, bár utóbbiakhoz nekünk néha kicsinek tűnt. Cserébe viszont az érzékenységét pont eltalálták.

A billentyűzet ugyebár teljesen szokás kérdése. Bár a billentyűk méretével semmi bajunk nem volt, mégis, gyakran ütöttünk mellé. Olyan, mintha elcsúszna az ember ujja a kiválasztott gombról egy másikra, valahogy gyakran nyomtunk két billentyű közé. Ez persze teljesen szubjektív vélemény, volt, aki imádta a szerkesztőségben. Arról azért megbizonyosodtunk, mielőtt ezt leírtuk, hogy más billentyűzeteken nincs ilyen gond, szóval mégsem rajtunk uralkodott el valamilyen furcsa kór, hanem az Acer tervezői számoltak el valamit.
Valójában ez az egy olyan dolog van, amibe bele tudunk kötni a gépet illetően, minden más tekintetben ugyanis teljesen elégedettek voltunk vele (na jó, a kijelző betekintési szöge esetleg még lehetne jobb).

Ha tehát valakinek egy abszolút hordozható (könnyű és kicsi), de sok mindenre (munka, internet, játék, szórakozás) használható notebookra van szüksége, az Acer TimelineX 3820TG-ben nem fog csalódni. Az ár tekintetében rezgett a léc, mert mi 200 ezernél húztuk meg a határt, ezt a gépet viszont – azonos konfigurációban – láttuk 220 ezer és 180 ezer forint körüli bruttó áron is. Szóval vásárlás előtt érdemes körbenézni (aki esetleg kevesli a 3 GB RAM-ot, később akár 8 GB-ig is bővítheti a gépet).

Hozzászólások