Immunizáljuk pendrive-unkat: éljük túl az autorun támadásait

Immunizáljuk pendrive-unkat: éljük túl az autorun támadásait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az autorun nem új találmány, sőt évtizedek óta része életünknek DOS, Windows alatt.

Az autorun nem új találmány, sőt évtizedek óta része életünknek DOS, Windows alatt. Ha behelyezünk egy gyári szoftvert tartalmazó CD-t, DVD-t, legyen az segédprogram vagy játék, általában automatikusan elindul egy alkalmazás, amelyből aztán indítható a telepítés, elérhetjük a készítők weboldalát vagy különféle útmutatókat. Hasznos dolog ez, a legutóbbi Windows-változatok pedig már kicsit tovább is fejlesztették, így adott esetben egy eredetileg autorun funkcióval nem rendelkező adathordozó behelyezésekor vagy csatlakoztatásakor is rögtön felugrik egy menü, amiből választhatunk párat, a tartalomtól függő funkciók közül (képek megtekintése, videók lejátszása, mappa megnyitása stb.). Mondjuk arról lehet vitatkozni, hogy ez hasznos-e vagy sem, sok felhasználó számára csak plusz fejtörő aznapra, hogy mire is kellene kattintani, hogy eltűnjön...
Ám ahogy megkönnyítheti életünket, éppúgy tönkre is teheti azt, ha fontos adataink hirtelen egy autorunos kártevő áldozatává válnak. Márpedig ilyenek akadnak szép számmal még ma is, és meglepő módon, habár a fő fenyegetést ma már az interneten terjedő kártevők jelentik, azért elég jó “helyezést” érhetett el például az INF/Autorun vírus még az idei év elején is.

Nincs sok opció

Vírust kapni pedig nem nagy “poén”, sem az életben, sem virtuálisan, az autorun pedig különösen bosszantó, hiszen a védekezés ez ellen a legegyszerűbb: kikapcsolhatjuk ezt a funkciót a Windowsban.
A Bitdefendernél még ennél is tovább mennek, ők egyenesen egy kis alkalmazást - USB Immunizer - adtak ki, amelyet bárki szabadon letölthet, és amely segít ártalmatlanná tenni a ma divatos USB pendrájvokon esetlegesen megbújó autorun kártevőket.
A segítségével egy mozdulattal “immunizálhatjuk” USB meghajtóinkat, ha az a gyanúnk, hogy valami olyan is automatikusan el akar róluk indulni, aminek nem kellene.
Sőt, ha nem akarunk elveszni a Windows beállításai között, de teljes biztonságra törekszünk, teljesen letilthatjuk az autorun funkciót a rendszerben, egy kattintással.

A program még véletlenül sem helyettesít egy teljes vírusirtót, mindössze kiegészítő eszközként vethetjük be, ha biztosak akarunk lenni benne, hogy a pendrájvunkról, külső merevlemezünkről nem kerülhet automatikusan valamilyen autorun-vírus ismerőseink gépére (vagy éppen nem szedtünk-e össze ilyet a napi munka során). Az USB Immunizer telepítés nélkül futtatható, így akár éppen a veszélyeztetett pendrájvunkon is magunkkal vihetjük.

Hozzászólások