Februártól gyártják az Apple-tévét

Februártól gyártják az Apple-tévét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A jövő év közepén kerülhet a boltokba az iTV, melynek gyártását 2012 februárjában kezdi a cupertinói cég. A projektben a Sharp az Apple partnere. A piac örömmel fogadta a befektetés hírét, az Apple papírjai három százalékkal érnek többet.

Nyáron híre járt, hogy egymilliárd dollárt pumpál az Apple a Sharpba, hogy megfelelő kijelzőket kapjon az iPhone és  iPad készülékeihez. A jelek szerint többről van szó – a japán konszern az Apple partnere lesz a televízió-gyártásban is.
Az AppleInsider a Jefferies befektetési bank elemzőjére, Peter Misekre hivatkozik, aki a Bloombergnek megerősítette a befektetés tényét is – 500 millió és egymilliárd dollár közötti összegről van szó.

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a Sharp készíti majd a következő iPad képernyőket is, Japánban, a Kameyama 2 nevű üzemben, melynek átalakítását már meg is kezdték, hogy az üzem egy részét, ahol korábban nagyképernyőket gyártottak, a táblagépek és okostelefonokhoz való, kisebb képernyők gyártására alkalmassá tegyék. A lap blogja arról is ír, hogy a piac örömmel fogadta a befektetés hírét, az Apple papírjai három százalékkal érnek többet miatta.
©
A kijelzőket jelenleg három beszállító gyártja az Apple számára: az LG, a Chimei Innolux (CMI) és a Samsung. Utóbbi céggel azonban igencsak megromlott a viszony, mióta kölcsönösen perelik egymást szabadalomsértés vádja miatt.

Az Apple-TV Steve Jobs utolsó nagy projektje. Az október elején elhunyt alapító-igazgató az életrajzi kötetéhez készült interjúban mondta Walter Isaacsonnak, hogy radikálisan leegyszerűsítené az Apple a televíziót. A november elején napvilágot látott hírek szerint az Apple már 2007 óta tervezi, hogy saját, interaktív tévét fejlesszen, és a „kínos és zavaró” távirányítótól is megszabaduljon. Az akkori hírekben az állt, hogy  2013-ra érkezhet a hangvezérelt Apple-TV, ám mint arról az AppleInsider is ír, az iTV már jövőre a boltokba kerülhet.