Amatőr régészek találtak több ezer éves ékszereket Lengyelországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Több ezer éves ékszereket találtak a warmia-mazúriai vajdaságban lengyel amatőr régészek, a jelentős történelmi és tudományos értékű kincset a régió olsztyni múzeumának adták át.

A bronz rudakból készült, pánt alakú nyakékek 21 részét egy kiszáradt tó partján a tőzegből emelték ki. Az Ylavia nevű helyi történelmi egyesület tagjai néhány hete vezettek ásatásokat a vajdasági műemlékvédelmi felügyelet engedélyével.

Szakértők hangsúlyozzák, hogy a második világháború óta ezen a területen másodszor találtak ilyen értékes, kora vaskori tárgyakat, melyek előzetes becslések szerint a Kr. e. 5. és 4. században készülhettek. Hasonló korú, bronz szalagokból készült kardíszeket tártak fel öt éve a vajdaság északi részében.

Jaroslaw Sobieraj, az olsztyni múzeum régésze szerint a lelet egy fémöntő műhelyének letétje lehetett, ugyanakkor a helyszín a kincs fogadalmi jellegére is utalhat. Kiemelte, hogy az ékszerek akkori tulajdonosuk számára nagyon értékesek lehettek és jelentős tekintélyt is biztosíthattak neki.

Az Ylavia amatőr kincskereső csoport az utóbbi években több értékes tárgyat adott át a műemlékvédőknek, egyebek között kelta ékszereket, érméket, fegyvereket és szerszámokat. Két éve például csaknem 800 ezüstérmét és 11. századi díszeket találtak. Az egyesület tagjai hangsúlyozták, hogy egy helyi múzeumot szeretnének létrehozni Ilawa városában.