A magyar beszédet is megérti a Google és az Android

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Újabb 13 nyelven, köztük magyarul is elérhető a Google hangalapú keresése. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy újabb 100 millió ember használhatja anyanyelvén a szolgáltatást Androidon.

A hangalapú keresés használatához elég csupán kimondani a keresett kifejezést, és a Google kereső máris listázza a találatokat. A funkció androidos okostelefonokon érhető el, használata pedig hasznos lehet útközben vagy zsúfolt tömegközlekedési eszközökön.

Általában amikor egy-egy újabb nyelvet tanítanak meg a Google hangalapú keresőnek, az első lépésként is több százezer kifejezés összegyűjtését jelenti. Emellett a mérnökök most anyanyelvi segítséget is bevetettek, a különleges szabályrendszerű nyelveknél több ezer szó kiejtését kérték az adott nyelveket anyanyelvükként beszélő önkéntesektől. Ezek után olyan gépi tanulási folyamatot hoztak létre, mely képes a már kapott adatok alapján megjósolni más szavak kiejtését is. A Google hangalapú keresése pedig annál pontosabb lesz, minél többen használják, köszönhetően a vállalat felhő alapú modelljének.

A Google hangalapú keresése Android 2.2 vagy újabb androidos okostelefonon közvetlenül a Google keresőben látható mikrofon jelzésre kattintva érhető el, régebbi telefonokon pedig a Voice Search alkalmazást letöltve működik. A hangalapú keresés egyszerre csak egy nyelven keres, a keresés nyelvét a beállítások menüben lehet kiválasztani, átállítani.

Szintén megkönnyíti a magyar nyelvű keresést, hogy a Google mobilos keresője a magyar nyelvű kézírást is felismeri.