EU-bíróság: a Google-nak tudnia kell hallgatnia néha

EU-bíróság: a Google-nak tudnia kell hallgatnia néha

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Korszakos határozatot hozott kedden az Európai Unió bírósága az internetes szólásszabadság és az online adatvédelem közötti vitában. Az internetes vállalatok ezentúl bizonyos esetekben kötelezhetőek arra, hogy az online keresőmotorok eredményeiben megjelenő személyes információt eltávolítsák.

A brüsszeli testület keddi döntésével egy spanyol férfi panaszának adott helyt. Mario Costeja korábban a Google keresőjében saját nevére keresett rá, és egy olyan találati listával szembesült, amelyben egy 1998-as spanyol újságcikk is szerepelt. Az írás házának adósságok miatti elárverezéséről szól.

A férfi azt kérte a spanyol hatóságoktól, hogy távolítsák el a hivatkozást, mert régóta rendezte már az adósságot.

Miközben országa médiahatósága beleegyezett az elévült információ eltávolításába, a Google megtagadta a kérést, és bíróság elé vitte az ügyet. Arra hivatkoztak: a felhasználók nem kérhetik őt arra, hogy cenzúrázzon egy olyan anyagot, amely korábban egy spanyol újságban megjelent.

Az Európai Unió bírósága kedden azonban elutasította a Google érvelését, és kimondta: "pontatlan, irreleváns, elévült vagy az adatfeldolgozás meghatározott célján túlmutató és az idő múlásával meghaladott adatok" eltávolítását kérhetik magánszemélyek az online óriáscégtől.

A Google illetékese csalódottságának adott hangot, mert a keddi határozat ellentmond a bíróság főtanácsnokának tavaly kiadott, nem kötelező érvényű véleményének, amely szerint az érzékeny információk keresési találatokból való eltávolítása sérti a szólásszabadságot. A bíróság általában elfogadja a főtanácsnok álláspontját.  

Az ítélet valószínűleg nem csupán a Google gyakorlatára, hanem az összes Európában működő keresőmotorra, például a Yahoo-ra és a Bingre is hatással lesz.

Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi ügyekben illetékes alelnöke azt mondta, hogy a bíróság ítélete az adatvédelmi szabályok szigorításának brüsszeli törekvéseit igazolja.