Szelfit csinált magáról egy majom, és most per lesz belőle

Szelfit csinált magáról egy majom, és most per lesz belőle

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Komoly vitába keveredtek a Wikipédia üzemeltetői egy fotóssal, melynek eredményeként a fél világ egy majom fotóját nézegeti. A kép a majomról készült, és a majom is csinálta.

A Wikipédiát üzemeltető Wikimedia a fotós többszöri próbálkozása ellenére megtagadta a brit David Slater kérését, melyben egy majmos fotó törlését követelte. A Telegraph cikke szerint a vita tárgyát a fotó tulajdonjoga képezi: a fotós szerint a kép az övé, míg a Wikipédia egyértelműnek látja, hogy ez nem igaz, a felvételt ugyanis a majom készítette, így Slaternek nincs joga rendelkezni felette.

©

A fotós úgy érvel, hogy a kép az ő gépével készült, és végső soron az ő munkájának eredménye (elutazott oda, megkereste a majmokat stb.), éppen ezért jogi útra tereli az ügyet. A per már csak azért is érdekes lesz, hiszen a fotós érvei nevetségesnek tűnnek abban a pillanatban, ha a majom helyére egy embert helyettesítünk be: nem attól nevezünk valakit egy kép készítőjének, mert övé a gép, ahogy egy kölcsönlaptopon írt regény szerzője sem a laptop tulajdonosa.

A Wikimedia bár úgy érvel, hogy a fotós a majom volt, és a fotó alá is azt írták, hogy az a rajta szereplő üstökös makákó saját magáról készült felvétele, de a felvételt a “közkincs” (public domain) licenszkategóriába sorolják.

Ha ez a cikk érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.