60 000 GB-nyi szabad hely elég? Itt a legnagyobb SSD

60 000 GB-nyi szabad hely elég? Itt a legnagyobb SSD

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden eddiginél nagyobb kapacitású, elsősorban üzleti felhasználóknak szánt SSD-t mutatott be a Seagate.

A Seagate a Flash Memory Summit 2016 konferencián jelentette be 60 TB-os SAS (Serial Attached SCSI) SSD-jét, amely – a maga nemében – a legnagyobb kapacitású jelenleg a világon, és négyszer annyi tárhelyet kínál, mint a Samsung jelenlegi éllovasa, a PM1633a. A Seagate-újdonság soros olvasási/írási sebessége 1,5, illetve 1 GB/s.

A 60 TB-os SSD-n körülbelül 400 millió fotó vagy 12 ezer film fér el, mielőtt azonban örülni kezdene, le kell, hogy hűtsük, a Seagate ugyanis adatközpontok számára készítette el a megoldását, ahol fontos a hosszú távú és megbízható tárolás.

©

A 3,5” formátumú 60 TB-os SSD a jövő évben kerül majd kereskedelmi forgalomba, most egyfajta technológiai demonstrációról volt szó. A Seagate mélyebb technikai részleteket sem osztott meg, csupán annyit, hogy flexibilis architektúráról van szó, amellyel akár majd 100 TB-os kapacitás is elérhető lesz. Természetesen a 60 TB-os SSD áráról sincsenek még információk, de azért ne legyenek illúzióink, hiszen a Samsung 15 TB-os SSD-je (amelyet ebben a hónapban mutatott be) is 10 ezer dollárba, azaz több mint kétmillió forintba kerül.

Középtávon ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy az SSD-k ára viszonylag határozott mértékben csökken. Sőt, ahogy korábbi cikkünkben megmutattuk a tárhelyek 1GB-ra eső ára folyamatosan zuhan a semmibe.