Feketén-fehéren kiderült: ez most a világ legértékesebb cége

Feketén-fehéren kiderült: ez most a világ legértékesebb cége

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem valószínű, hogy különösebb meglepetést okoz a világ legértékesebb cégének kiléte. Elég annyit mondani, hogy iMac, iPhone, iPad, Apple Watch.

Eddigi legmagasabb záróértékét érte el tegnap az Apple-részvény: 143,80 dollárt. Ez nemcsak ebben az értelemben rekord, hanem abban is – mutat rá a Phone Arena –, hogy működő cég még nem ért el ilyen magas záróértéket.

Jelen pillanatban az Apple értéke 754 milliárd dollár. Csak összehasonlításképpen: az Alphabet (a Google anyacége) 568 milliárd dollárt, a Microsoft pedig 505 milliárd dollárt ér. Mióta az iPhone-t bevezették 2007 júniusában, azóta az Apple részvényei 763 százalékkal erősödtek, az iPad 2010 áprilisi debütálása óta pedig 346 százalékkal. 2011. október 5. is jelentős, ám szomorú dátum a cég életében, akkor távozott el Steve Jobs örökre. Tim Cook vezetése alatt 166 százalékkal emelkedtek a részvényértékek.

Az álmodozók kedvéért egy példát is felhoz a Phone Arena: ha valaki 1980. december 12-én, amikor az Apple tőzsdére került, 120 részvényt vett (körülbelül 4200 dollárnak megfelelő áron), akkor ma már (dollár)milliomos anélkül, hogy bármit is tett volna.