(Új) Windows fut a gépén? Mutatunk egy trükköt, amivel sok GB helyet felszabadíthat

(Új) Windows fut a gépén? Mutatunk egy trükköt, amivel sok GB helyet felszabadíthat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aki telepítette a Windows 10 napokban érkezett frissítőcsomagját, vagy korábban a Windows bármelyik verziójához érkezett nagyobb frissítést, az jóval több szabad tárhelytől búcsúzhatott el, mint amennyire a csomagnak feltétlenül szüksége van. Most megmutatjuk, hogyan szabadíthaja fel az elfoglalt gigabájtokat.

Az elmúlt napokban végre elérhetővé vált a Windows 10 nagy frissítése, a Creators Update, ami nemcsak a biztonsági réseket foltozza majd be, hanem számos újdonság is érkezik a gépre. (Hogy miket, arról itt írtunk korábban.)

A frissítés telepítésének azonban van egy komoly hátránya is: jó néhány gigabájtnyi helynek mondhatunk búcsút. A gépen ugyanis nemcsak a frissített Windows lesz ott, hanem a frissítés előtti verzió is. Ez abban az esetben lehet hasznos, ha valaki nem lenne elégedett a magyarul Alkotói Frissítés néven futó új verzióval, a felhasználó ugyanis e fájlok segítségével tudja visszaállítani a frissítés előtti állapotot.

A valóságban azonban viszonylag ritkán van ilyesmire szükség, ráadásul ha már napok óta jól fut a rendszer, akkor tényleg nem sok dolog indokolhatja a visszaváltást. Így aztán legfeljebb csak a helyet foglalja a gépen a “régi” Windows, amitől érdemes megszabadulni.

Ehhez a Start menünél gépeljük be a keresőbe a Lemezkarbantartó szót, majd kattintsunk a találatra.

©

A Meghajtóválasztásnál válasszuk ki azt a meghajtót, amelyikre a Windowst telepítettük, a néhány másodperccel később felugró ablakban pedig nyomjuk meg a Rendszerfájlok törlése gombot.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.