WannaCry: Putyin mossa kezeit

WannaCry: Putyin mossa kezeit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Gyakran vádolják Oroszországot hackertámadásokkal, a mostani, kis túlzással az egész világon átsöprő kibertámadással kapcsolatban azonban Putyin mossa kezeit: semmi közük hozzá az oroszoknak.

Ennek bizony a fele sem tréfa: legalább 200 ezer számítógépet fertőzött meg a világ 150 országában egy zsarolóvírus, amely a Windows egyik (egyébként már javított) sebezhetőségét használta ki.

Mostanában nem egy hacker-, közelebbről ransomware-támadásról derült ki, hogy orosz kiberbűnözők állnak a háttérben, mi több, oroszokat sejtenek egy olyan webszolgáltatás mögött is, amellyel elvileg bárki készíthet zsarolóvírust. Nem véletlen, hogy hétfőn a pekingi csúcstalálkozón Putyinnak is feltették az újságírók a kérdést az esetleges orosz szálakkal kapcsolatban, és az elnök kissé önelégülten jelentette/jelenthette ki, Oroszországnak semmi köze sincs a pusztító ransomware-hez, és a problémáért az Egyesült Államokat okolta.

©

A fenyegetések forrását az Egyesült Államok speciális szolgáltatásaiban kell keresni, jegyezte meg Putyin, utalva a Microsoft elnökének hétvégi blogbejegyzésére. Putyin azt is hozzátette – írja a Betanews –, hogy a (titkosszolgálatok által kreált) dzsinn most kiszabadult a palackból, és épp a saját fejlesztőinek okozott károkat.

A Google egyik biztonsági szakembere eközben olyan nyomokat talált a WannaCry kódjában, melyek miatt Észak-Korea neve is komolyan felmerült a potenciális támadók között.