Feketelistát tett közzé a Microsoft, külön gépbeállítást javasolnak a szülőknek

Feketelistát tett közzé a Microsoft, külön gépbeállítást javasolnak a szülőknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Microsoft reprezentatív nemzetközi kutatása szerint az elmúlt évben a világon a tizenéves internethasználók 62 százaléka szembesült valamilyen veszéllyel az online térben. A felmérés azonosította az öt leggyakoribb veszélyforrást is.

A számítógép, az okostelefon vagy a tablet a nyári vakáció elengedhetetlen kellékeivé váltak az elmúlt évek során. A gyerekek ilyenkor jóval többet használják ezeket az eszközöket, mint iskolaidőben. A Microsoft által ennek apropóján kiadott „feketelista” első helyén a kéretlen internetes kapcsolatfelvétel szerepel, a megkérdezettek 43 százaléka szembesült már ilyen helyzettel. A második legtöbbször előforduló veszély a rosszindulatú, gonosz bánásmód, ezt követi a trollkodás, a kéretlen szexuális tartamú üzenet, végül az online zaklatás zárja a sort.

A Microsoft felmérése szerint a megkérdezettek 70 százaléka szenvedett már valamilyen negatív hatástól. A legaggasztóbb következmény, hogy bizalomvesztés miatt az online és az offline térben sérültek a családi és baráti kapcsolatok. A neten leselkedő veszélyek ezen felül idegrendszeri hatásokkal járhatnak, így alvászavarral, stresszel, az iskolai teljesítmény romlásával, illetve az intimszféránk komoly sérülésével.

Grósz Judit, a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója szerint fontos a szülőknek tudatosítaniuk magukban, hogy nekik is van felelősségük ebben. “Mi magunk is beszéljünk a gyerekeinkkel ezekről a témákról, hiszen a felmérés tanulsága szerint a tizenévesek 52 százaléka nem tudja, hova fordulhat, ha az interneten sérelem éri” – mondta.

A Microsoft javasolja a szülőknek a Windows Családbiztonság nevű eszközét, mellyel egy úgynevezett gyermekfiók alakítható ki. Ezzel korlátozni lehet a számítógéphasználat idejét, szűrhetők a használható programok és alkalmazások, illetve blokkolhatók az ártalmasnak ítélt weboldalak is. Ráadásul a Windows játék közben is felügyeli gyerekeket, hiszen korosztályok vagy tartalomtípusok szerinti besorolások alapján is meghatározhatók, milyen játékok indíthatók el a gyermekfiókokból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.