Hatalmas foltot észlelt a Napon a NASA – videó

Hatalmas foltot észlelt a Napon a NASA – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány hete még egyetlen napfolt sem volt a csillagunkon, a NASA napdinamikai obszervatóriumának szakembereinek azonban a napokban sikerült filmre venniük egyet, ami nagyobb a szokásosnál.

Az utóbbi években a napfoltok többször is a tudományos élet figyelmének középpontjába kerültek. A Nap jellegzetes foltjai ugyanis kezdenek egyre gyakrabban eltűnni a csillagról, aminek hiányát a Föld is megérezheti. Paul Dorian meteorológus szerint az eltűnésük azt jelzi, hamarosan elérkezik a szoláris minimum (egész pontosan 2020 környékén), ami a Föld számára néhány igen komoly telet eredményezhet.

Július elején ismét eltűntek a napfoltok az égitestről, a NASA szerint két napon át volt "tiszta" a Nap felszíne. Az amerikai űrügynökség napdinamikai obszervatóriumának azonban a napokban sikerült lencsevégre kapnia egyet. Nem is akármekkorát: a kutatók által készített felvétel alapján ugyanis jóval nagyobb, mint a Föld átmérője. Ez azért is különleges, mert a legtöbb általában akkora, mint a Föld.

Az Active Region 12665 névre keresztelt napfoltot július 5-e és 11-e között vette filmre a kutatók, vagyis nagyjából egy hét eseményeit láthatjuk felgyorsítva.

A napfoltok összefüggésben állhatnak a napkitörésekkel, de az USA Today beszámolója szerint az egyelőre kérdéses, ez a folt képes lesz-e ilyen aktivitást létrehozni.

A napfoltok hőmérséklete közel 2000 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint a napfelszín többi részéé. Ennek köszönhetően a foltból érkező hőmérsékleti sugárzás intenzitása csupán negyede a nyugodt napfelszínének, ezért látni ezeket a területeket sötétnek, noha valójában vakítóan fényesek.

A foltokat már az 1610-es években, a kezdetleges távcsövekkel is észlelték. A Nap "élettevékenységét" hihetetlenül erős mágneses tere befolyásolja. Hatására pólusai 22 évente cserélődnek meg, ezek határozzák meg a napfolttevékenység 11 évente jelentkező aktivitási maximumát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.