Még a gyenge telefonnal is készíthet majd közel DSLR minőségű képeket

Még a gyenge telefonnal is készíthet majd közel DSLR minőségű képeket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy mesterséges intelligencia alapú megoldás drámaian feljavíthatja a gyengébb okostelefonok fotózási képességeit.

Nincs mindenkinek pénze LG V30-ra (amelynek fotózási képességei már-már a DSLR gépekével vetekszenek), viszont azért mindenki szeretné, ha jó minőségű fotókat készíthetne akár egy olcsóbb okostelefonnal is. Bár erre a gyengébb eszközök (és fényképezőmoduljaik) nem igazán alkalmasak, azonban segítségként bevethető a mesterséges intelligencia.

Az úgynevezett WESPE (Weakly Supervised Photo Enhancer) projekt mögött álló svájci kutatók célja, hogy algoritmusuk segítségével DSLR-szerű végeredményt produkáljanak az okostelefonok kamerái. Ehhez mély tanulási módszerekkel kísérleteznek, programjuk összeveti a gyengébb modullal és a DSLR-rel készített képek közötti különbségeket, hogy később ezeknek megfelelően tudja majd elvégezni a képjavításokat. Olyasmi lehet majd ez, mint egy automatikus és igen intelligens Photoshop.

©

Azt persze nem árt hangsúlyozni, hogy egyelőre csak kísérleti projektről van szó. Az algoritmus még nem tökéletes, néha túlságosan is telítetté varázsolja a színeket, illetve túlzottan élessé teszi a képeket. Ennek ellenére igazán ígéretes technológiáról van szó, amely talán bekerül majd a jövő okostelefonjaiba, hogy mindenki fantasztikus minőségű képeket készíthessen eszközével.

A WESPE weboldalán megnézhetők a különböző okostelefonok által készített képek és javított változataik, illetve saját képeinken is kipróbálhatjuk a mesterséges intelligencia tudását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.