Olyan amatőr programmal küldik ki a riasztást a rakétatámadásról, hogy nem csoda, hogy mellényomtak

Olyan amatőr programmal küldik ki a riasztást a rakétatámadásról, hogy nem csoda, hogy mellényomtak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kedden felkerült egy fotó a netre arról a kezelőfelületről, amiről a rakétatámadásról szóló téves üzenetet is kiküldték. A hawaiiak helyében nem lennénk nyugodtak.

Bár még csak két hét telt el 2018-ból, vélhetően az év legnagyobb informatikai bakiját követték el múlt szombaton Hawaiin, amikor minden ott élő ember mobiljára üzenetet küldtek egy szerencsére nem létező rakétatámadásról. A kormány ezután szépítette volna a helyzetet, de minden csak még rosszabb lett.

A helyi Civil Beat beszámolója szerint a kormány arra kérte a vészhelyzeteket kezelő Hawaii Emergency Management Agencyt, hogy küldjön egy képernyőképet nekik a vészjelzőrendszer kezelőfelületéről. Az ott dolgozók küldtek is egy képet, amit a kormányzó, David Ige nyilvánosságra is hozott. Rosszul tette:

©

Kiderült ugyanis, hogy ez valójában nem is a kezelőfelület, de addigra már késő volt, a Yahoo-tól a The Washington Postig mindenki lehozta. Miután ez kiderült, újabb képet hoztak nyilvánosságra, ezúttal már az aktuális kezelőfelületről. A helyzet viszont ettől sem lett sokkal jobb:

©

A képen jól látszik, hogy a jelenlegi kezelőfelület leginkább a 2000-es évek előtti időket idézi, de semmiképp sem mondanánk túlságosan 2018-asnak. Ráadásul a False Alarm (vagyis téves riasztás) sor már csak a múlt szombati eset után került be a "menübe".

Persze a dolog mellett nem mehetett el az internet népe sem szó nélkül, rögtön készült néhány igen frappáns elképzelés, milyen is lehetne még a kezelőfelület:

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.