Nagyon más: videón az új operációs rendszer, ami a Windowst is leválthatja

Nagyon más: videón az új operációs rendszer, ami a Windowst is leválthatja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Jó ideje ismert tény, hogy a Google vadonatúj operációs rendszeren dolgozik, ám a szisztémáról eddig vajmi keveset lehetett tudni, azon kívül, hogy Fuchsiának hívják. Most egy újságírónak sikerült működésre bírnia. Az új környezet láthatóan nemcsak a jövő okostelefonjait vezérelheti majd, hanem a Windows ellen is elindítják.

Csupán néhány napja számoltunk be arról, hogy megkezdődött a Google vadonatúj operációs rendszerének fejlesztők előtt zajló tesztidőszaka, amelyet a cég Pixelbook típusú laptopjain próbálgathatnak a programban résztvevő szakemberek. Az Ars Technicanak hála, nemrég videó is készült róla, így mindenkinek lehetősége van megnézni, hogyan fest majd a Google szoftvere, amit a jövő operációs rendszerének szánnak.

A Google által kiadott rendszerdokumentációkban sejtelmes kijelentés szerepel, mint hogy a Fuchsia a okostelefonokra és számítógépekre is szánják. Az alábbi videóból is főként ez tűnik ki, a rendszert ugyanis tetszőleges méretben használhatjuk: gombnyomásra változtathatjuk, hogy épp mobilképernyőhöz igazodó méretben vagy számítógépes környezetben kívánjuk megjeleníteni. Ez pedig azt sejteti, hogy a Fuchsia érezhetően többre hivatott, mint csak egy újabb, telefonokra fejlesztett rendszerkörnyezet.

Bár a látottak jó eséllyel a Fuchsia egy már használható verzióját mutatják, nem árt kiemelni azt a valószínűsíthető tényt sem, hogy a rendszer közel sem biztos, hogy végleges állapotban is így fest majd – ha egyáltalán megjelenik. A rendszerről ugyanis továbbra sem közölt semmi hivatalosat a Google.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.