Fából vaskarika? A környezetet védve fognak kriptopénzt bányászni

Fából vaskarika? A környezetet védve fognak kriptopénzt bányászni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egyre többen szeretnének részesülni a kriptopénz világának aranyesőként hulló bevételeiből. Olyanok is vannak, akik az óriási haszon reménye mellett a környezet érdekeit is szem előtt tartják.

A kriptopénz-bányászat hihetetlenül energiaigényes tevékenység. Kiderült például, hogy Magyarországon is kevesebb áram fogy el egy évben annál, mint amennyit az összes Bitcoin-termelés generál – a részletekről itt olvashatnak. Ezen adatok fényében érdekes igazán a Moonlite projekt nevű kezdeményezés, amelynek a keretében Izlandon építenének olyan adatközpontot, amelyet ipari méretekben használnának kriptopénz-bányászatra.

©

Az építkezés áprilisban kezdődik, és augusztusban már elindulhatna a pénzcsinálás. Amellett, hogy a Moonlite a világ egyik legnagyobb kriptopénz-bányászati szervezettévé válna, szem előtt tartja a fenntarthatóságot, így tulajdonképpen csak zöld energiát használna. Az energiát vízből, szélből és geotermikus forrásokból nyernék, és persze kihasználnák Izland hűvös éghajlatát is, ami feleslegessé teszi az óriási hűtési infrastruktúrát.

A bányászathoz mesterséges intelligenciát és egyedi algoritmusokat fognak használni, ezek gondoskodnak majd a nyereségről, ami havonta akár nyolcmillió dollár is lehet.