Robotok faragják az egyedi székeinket és az ágyunkat is

Robotok faragják az egyedi székeinket és az ágyunkat is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Mert így biztonságosabb. A szakemberek nem fűrészelik le az ujjukat, és inkább a tervezésre koncentrálhatnak.

A Massachusetts’ Institute of Technology (MIT) néhány agyas kutatója jócskán továbbfejlesztette a Roomba fantázianevű robotporszívót: robotasztalost kreált belőle.

A csapat nem győzte hangsúlyozni, hogy nem akarja az asztalosokat munkanélkülivé tenni, annál inkább abban kíván nekik segíteni, hogy sokkal fontosabb feladatokra koncentráljanak. Így például a tervezésre.

A remények szerint az új robot bevetésével csökkennek majd a munkahelyi balesetek is. „Évente több ezer asztalosnak sérül meg a keze és az ujjai, miközben veszélyes munkát végez például a fűrészeléssel” – szögezte le a csapat.

Az AutoSaw néven futó robot segítségével az amatőrök is készíthetnek maguknak bútordarabokat, méghozzá olyat, amilyet csak akarnak.A robot segítségével először elkészítik a megálmodott bútordarab tervét, aztán a szoftver azt elemeire bontja, aztán a gépecske méretre és formára vágatja a részeket. Az asztalosnak csak annyi a dolga a végén, hogy a felületet kezelje és összerakja a bútort.

A robotikát régóta használják a tömeggyártásban, az MIT kutatói azonban abban teremtettek újat, hogy az egyedi terveztésű bútordarabokat is el lehet majd készíteni a robottal karöltve.

Az AutoSaw pontosan vágja el a fát, és az összeszereléshez lyukakat is vág rá. Abban is segít a gazdájának, hogy szükség esetén ide-oda mozgatja a faanyagot a tett helyszínén.

Az új kreálmány olcsóbb és mobilabb mint az eddigi hasonló robotok. A Roombához hasonlóan a német Kuka cég alaprobotját használták fel az összerakásához.