szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új kutatás szerint minél több kávét iszunk, annál jobban csökken az idő előtti halálozás esélye – lényegében függetlenül attól, hogy mennyit iszunk, és hogy rendes vagy koffeinmentes kávét iszunk-e.

A JAMA Internal Medicine nevű folyóiratban megjelent kutatáshoz félmillió 38 és 74 év közötti ember kávézási szokásaira vonatkozó adatait használták fel. Az eredmények szerint a kávéfogyasztók nemcsak hogy átlagosan tovább élnek, mint a kávét nem fogyasztók, de azok az emberek, akik sok kávét isznak, tovább élnek, mint azok, akik keveset vagy ritkán kávéznak. Fontos hangsúlyozni, hogy a kutatás összefüggést mutatott ki, nem pedig ok-okozati kapcsolatot.

A kutatás szerint szinte minden szintű és típusú kávéfogyasztásnak vannak pozitív hatásai a hosszú életre nézve. Azoknál, aki napi egy csésze kávét isznak, 8 százalékkal csökken az idő előtti halál esélye, és ez az arány tovább javul az elfogyasztott kávé mennyiségének a növekedésével, 16 százalék lesz például azoknál, akik napi hat csészével isznak, majd 14 százalékra esik vissza azoknál, akik nyolc, vagy ennél több csészével fogyasztanak.

A hír megnyugtató lehet azoknak, akik eddig azért nem mertek két-három csészénél többet inni, mert tartottak a negatív hatásoktól. Ha valakit túlságosan is felpörgetne a kávé, annak a kutatók szerint jó választás lehet a koffeinmentes változat, ugyanis ez is hozza a legtöbb pozitív hatást a hosszú élet bebiztosítására vonatkozóan.

Persze, itt is elfér két lábjegyzet: a terhes nőknek nem ajánlott kávét inniuk, a magzat ugyanis nem képes feldolgozni a koffeint. A cukor és a tejszín pedig lenullázza a kávé szinte összes pozitív egészségi hatását.

És ha már kávézás, mutatjuk sokak álombögréjét: ezzel sosem hűl ki a kávé vagy a tea.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!