A magyar kormány is tarthat az orosz hírszerzéstől, betiltják a Kasperskyt a kormányzati számítógépeken

A magyar kormány is tarthat az orosz hírszerzéstől, betiltják a Kasperskyt a kormányzati számítógépeken

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hétfőn jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint a jövőben nem lehet majd az állami számítógépeken az orosz Kaspersky Lab vírusirtóját használni.

A jelek szerint a magyar kormány sem bízik abban, hogy a Kaspersky vírusirtó cég biztonságos, és hogy a program nincs bekötve az oroszokhoz. Hétfőn adták ki ugyanis azt a kormányhatározatot, amely gyakorlatilag megtiltotta, hogy Magyarországon kormányzati számítógépeken az oroszországi Kaspersky Lab szoftverét használják.

A Kormány 1370/2018. (VIII. 13.) kormányhatározata szerint a kormány egyetért az Európai Parlament 2018. június 15-én kelt határozatában foglalt azon törekvéssel, amely szerint

  1. szükséges a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és a 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok, valamint ezek 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságokban használt szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes programok és eszközök – így a Kaspersky Lab termékeinek – kiszűrése és elhárítása;
  2. felhívja a minisztereket, hogy az 1. pont szerinti szervezetek esetében végezze el a szükséges felülvizsgálatot, és a megtett intézkedésekről tájékoztassa a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökét;
  3. felhívja a belügyminisztert, hogy valamennyi új állami informatikai rendszer üzembe helyezése esetén gondoskodjon a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökének tájékoztatásáról, amennyiben az 1. pont szerinti potenciálisan veszélyes termék alkalmazására kerül sor.

Vagyis a kormányhatározat értelmében a Kaspersky használatát Magyarországon ugyan nem tiltották be, a kormányzati gépeken azonban tilos lesz az orosz vírusirtó használata. A Demokratikus Koalíció alelnöke, Vadai Ágnes még május végén szólította fel a kormányt, valamint az Országgyűlés vezetését, hogy mondják fel a Kaspersky Lab nevű orosz informatikai céggel kötött szerződéseket.

Az Egyesült Államok bő egy évvel ezelőtt robbantotta a bombát, amikor a hónapokon át tartó lebegtetés után bevezette első korlátozó intézkedését a Kaspersky Lab által forgalmazott vírusvédelmi szoftverekkel szemben. Az akkor megfogalmazott vád szerint a program egyenesen a Kremlhez van bekötve.

Néhány hónappal később, 2017 szeptemberében az Amerikai Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) ki is adott egy kötelező operatív irányelvet, amely szerint a kormányzati ügynökségeknek 90 napon belül el kell távolítaniuk számítógépeikről a Kaspersky Lab szoftvereit, mivel azok veszélyeztethetik az amerikai nemzetbiztonságot. A Kaspersky szerint azonban a vádak hamisak, így először felkínálták, hogy nézzenek bele a forráskódjukba, majd decemberben úgy döntöttek, beperlik az amerikai kormányt. Mindeközben viszont izraeli ügynökök rajtakaptak orosz kémeket, ahogy a Kaspersky antivírus programjában nyúlkálnak.

Az ügyben keressük a Kaspersky Lab magyarországi képviseletét, amint elértük őket, frissítjük cikkünket.

Ha kíváncsi a fejleményekre, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.