Megcsinálták a biciklikereket, ami minden kerékpáros álma – sosem fog kilyukadni

Megcsinálták a biciklikereket, ami minden kerékpáros álma – sosem fog kilyukadni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A német BigRep nevű vállalkozás némi uniós támogatás és 3D-nyomtatás segítségével készített egy olyan abroncsot, amit még szándékosan sem lehet kilyukasztani.

Kevés annál bosszantóbb dolog történhet kerékpározás közben, mint hogy a bicikli kereke defektet kap. De legalább ennyire idegesítő érzés az is, amikor a kerékpáros úgy talál rá járművére, hogy annak már lapos a kereke, mert korábban belehajtott valamibe, ami kiszúrta az abroncsot. Valószínűleg ebből lehetett elege a német BigRep nevű cégnek is, amely elkészítette minden kerékpározás tökéletes kiegészítőjét: a defekttűrő abroncsokat.

A csapat a 3D-nyomtatást hívta segítségül, amellyel egy olyan gumit készítettek, amelyhez levegő sem kell. Az abroncs speciális szerkezetének köszönhetően képes megtartani a kerékpáros és a bicikli súlyát is, miközben hiába hajt bele bármilyen üvegszilánkos-szöges akadályba, nem durran ki. A gumiban ugyanis nincs levegő, így a hagyományos változatnál jóval tartósabb és még az extrém hőmérsékletnek is képes ellenállni.

A kerék előállításához hőre lágyuló elasztomert használtak, amelynek az anyag végül a rugalmasságát köszönheti. A BigRep szerint ezzel a technológiával nemcsak a különböző terepek, de akár a különböző időjárási körülmények számára is külön abroncsot tudnának előállítani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.