Van a Facebooknak egy "munkatársa”, egész nap csak képeket és videókat néz, 100 ember se tudná lepipálni

Van a Facebooknak egy "munkatársa”, egész nap csak képeket és videókat néz, 100 ember se tudná lepipálni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Most először enged komolyabb betekintést saját fejlesztésű mesterséges intelligenciája működésébe a Facebook. A Rosetta a rendszerbe felkerülő hatalmas tartalommennyiség tisztán tartásáért felel.

Arról eddig is lehetett hallani, hogy a Facebookra feltöltött képek és videók valamilyen szűrőn mennek át, hogy ha nem a cég szabályzatába illő dolgot tartalmaznak, úgy mielőbb eltávolítsák azokat a közösségi oldal felületéről. Egy ekkora szolgáltatásnál valószínűsíthető volt, hogy ezt a feladatot nem hús-vér munkatársaira bízza Mark Zuckerberg (igaz, saját oldalát például velük takaríttatja), hanem valaki más végzi a piszkos munkát. Most kiderült, hogy ez a "valaki” Rosetta, a cég saját fejlesztésű mesterséges intelligenciája.

Mivel a hagyományos karakterfelismerő rendszerek nem bírtak a több mint kétmilliárd felhasználó által naponta megosztott kép- és videomennyiséggel, szükség volt egy sokkal erősebb és gyorsabb szisztémára. A Rosetta az oldalra kikerülő fotókon és videókban megjelenő szövegek olvasását végzi, és komoly szerep hárul rá a káromkodás, valamint a trágár tartalmak visszaszorítása terén.

A rendszer a most megosztott részletek szerint előbb pásztázni kezdi a feltöltött kép azon pontjait, ahol nagy valószínűséggel valamilyen írás szerepelhet, majd pedig elemzi azt. Miután kitálói többféle nyelv karakterkészletét is betáplálták a Rosetta hálózatába, a program nem csak látja, el is tudja olvasni az éppen vizsgálat alatt lévő szavakat. Még akkor is, ha azok nem a latin ábécé betűiből állnak.

©

A Facebook elmondása szerint Rosetta naponta átlagosan többmilliárdnyi képet és videót néz át, azt vizsgálva, tartalmaz-e bármelyik például gyűlöletbeszédre utaló szavakat. A rendszer annyira jól működik, hogy a közösségi oldal a tulajdonában lévő Instagramnál is elkezdte használni, hogy a képmegosztó felületéről is kiszorítsa az oda nem illő dolgokat. A rendszer persze közel sem tökéletes, hiszen a világban előforduló nyelvekből igen sokféle létezik, így még számtalan másikat kell megtanuljon, hogy az oldalra kikerülő fotókat és videókat hiba nélkül tudja dekódolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.