Megvan a csodaszer a depresszió ellen? Elég durván hangzik: a lónyugtató ketamin

Megvan a csodaszer a depresszió ellen? Elég durván hangzik: a lónyugtató ketamin

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Izraeli kutatók szerint az érzéstelenítésre használt ketamin szájon át bevéve gyorsan, hatékonyan és biztonságosan csökkenti a depressziós tüneteket. A depresszió gyors enyhítése új és fejlődő területe a betegség kezelésének, mivel a jelenlegi eljárásokkal legalább három hétig tart a jelentős javulás elérése.

Az elmúlt években felmerült, hogy a ketamin infúzióban történő adagolása segíthet a depressziós tünetek gyors csökkentésében. A ketamin jelentős fájdalomcsillapító hatással bíró általános érzéstelenítőszer, gyakran alkalmazzák súlyos sérülteknél és gyerekeknél.

Az izraeli kutatók héten nyilvánosságra hozott tanulmánya a szer szájon át történő alkalmazását vizsgálta a korábbi infúziós adagolással szemben. A kutatás szerint az új módszer lehetővé tenné a páciens otthoni vagy helyi klinikákon való kezelését is.

A tanulmány megállapította, hogy a ketamin órákon belül enyhítette a depresszió tüneteit, és a hatása a kutatás végéig kitartott, míg a placebóval ellátott kontrollcsoportban nem következett be változás.

A ketamint szájon át bevevő betegek 27 százaléka tapasztalta a depressziós szimptómák eltűnését, míg a kontrollcsoportban senkinek az állapota nem javult.

A kezelés biztonságával kapcsolatban a kutatók hangsúlyozták, hogy csupán enyhe mellékhatások jelentkeztek: fáradtság, émelygés és szédülés, és ezek is elmúltak egy órán belül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.