Ez a ház nem kerül többe, mint pár darab okostelefon

Ez a ház nem kerül többe, mint pár darab okostelefon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Régi korok házépítési praktikáit vegyítette a modern kor 3D-s nyomtatási technológiájával egy olasz cég, hogy valóban elérhető árú, környezetkímélő, gyorsan elkészülő lakóhelyet hozzon létre.

Házat vegyek vagy telefont? A kérdés nem is olyan vicces, ugyanis a WASP nevű olasz startup olyan modern kunyhót készít 3D nyomtatással, amelynek teljes falazatát mindössze 1000 dollárból sikerült felhúzni – ennyi pénzért adnak ma számos csúcstelefont. A Gaia nevű házat emlegetik a világ első 3D nyomtatóval készült agyagházaként. Ha a tető és a további szükséges szerkezeti elemek költségét is számoljuk, akkor sem kell rá többet költeni, mintha két-három darab csúcsmobilt vennénk. (Sőt, ha a legdrágább iPhone-modell 577 ezer forintos árát nézzük, akkor talán már a másfélszeres szorzó is elég.)

©

A cég a fazekasságból, illetve letűnt korok természetes anyagokból készült épületeiből merítette az ihletet egy olyan földszintes lakóhelyhez, amely agyagból, rizsből, rizsporból és szalmából készül. A természetes szálak, állítja a WASP, minimalizálják a száraz keverék zsugorodását, és kellő mechanikai szilárdságot adnak a réteges szerkezetnek. A ház alapja persze beton, a tetőszerkezethez pedig fát használnak, mészszigeteléssel. A fenntartható architektúra kialakítása a RiceHouse-zal folytatott hosszas kutatás eredménye.

©

Főszerephez jut még egy óriási 3D nyomtató is (Big Delta 3D), ez rakja egymásra a rétegeket. A valóban természetes anyagokból nyomtatott, 30 négyzetméter alapterületű, 40 centis falakkal szerelt ház mindössze 10 nap alatt elkészül, és igen nagy előnye, hogy a hideget és a meleget is jól tartja. A házon van egy óriási ablak is, ez dél-nyugati tájolású, hogy kihasználja a Nap energiáját. Mivel alig van szükség emberi munkaerőre, garantált, hogy a ház építésénél nem lépik túl az ezerdolláros költséget.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások