szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érdekes kísérletet folytatott le a Georgiai Tudományegyetem kutatója, Olga Shishkov csapata, amelyet a Vice ismertet. A fiatal tudósok tízezer légylárvának kínáltak fel egy sajtos pizzát, majd gyorsított felvételt készítettek a folyamatról.

A csontkukacok két óra alatt végeztek az ebéddel. A filmen megfigyelhető, hogy a sajtot kevésbé szeretik, mint a tésztát.

A látványos kísérlet egyáltalán nem öncélú. A kukacok a fekete katonalégy lárvái, amely semmiféle betegséget nem terjeszt. Ezek a lárvák a saját súlyuk kétszeresét tudják elfogyasztani egy nap alatt.

Módszerük az, hogy alulról kezdik enni a táplálékot, lyukat rágnak belé, majd felül kiömlenek, tetszetős lárvaszökőkutat képezve így.

A kukackutatás nagy jövő előtt áll. A legügyesebb lárvák ugyanis komoly segítséget nyújthatnak a mindenféle biológiai hulladék lebontásában, ráadásul maguk a kukacok is ehetők, tehát a szemétből élelem képződik, ha rájuk bízzuk a feldolgozást.

Ennek jelenleg még elfogadhatóbb útja, ha a fehérjedús lárvákat állati takarmányként használják, de a pregnáns igazság az, hogy a csontkukac tökéletesen fogyasztható az ember számára is. A főtt kukac illata a krumplira emlékeztet, kívül kissé roppanós, belül omlós. Íze mogyorós zamatú. Könnyen elképzelhető tehát, hogy a kukacokkal teli pizza előbb-utóbb nemcsak laborkísérletekből lesz ismerős, hanem az étlapokról is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!