Üljön vasárnap a tévé elé: 2500 éve mumifikált főpapot tár fel a kamerák előtt a Discovery

Üljön vasárnap a tévé elé: 2500 éve mumifikált főpapot tár fel a kamerák előtt a Discovery

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyiptomi archeológusok élő közvetítésben most először tártak fel egy mumifikálódott főpapot. Az eseményről készült műsort magyar nyelven vasárnap este láthatják a Discovery Channel nézői. A mumifikált főpap sírja mellett, két másik múmiát, valamint különleges ókori kincseket is sikerrel tártak fel, ráadásul egy egészen egyedülálló viaszfejet is találtak a sírkamrában a kutatók.

Az Expedíció az ismeretlenbe: Egyiptomi különkiadás című műsor anyagát élőben egyszerre közvetítették a Travel Channelen és a Science Channelen is. Ezzel a nézők részesei lehettek egy régészeti feltárás ritka pillanatának. A 2 órányi videós anyag magyar nyelven vasárnap este lesz először látható, 22 órától a Discoveryn.

A földalatti sírok labirintusának és a belső kamráknak a feltárása az Al-Ghorifa nevű temetkezési helyen, Egyiptom középső részén történt, mintegy 165 km-re Kairótól. Itt a régész végzettségű Josh Gates műsorvezető és az 50 éves szakmai múlttal rendelkező Zahi Hawass egyiptológus fedezik fel az eltemetett sírkamrát. "Archeológusi pályafutásom 50 éve alatt egyszer sem találkoztam ilyen jelentőségű feltárással. A most talált leletek teljesen egyediek és különlegesek. Ez az, ami miatt tovább csinálom, ami miatt érzem, hogy élek” –  hangsúlyozta Hawass.

©

Erről az ókori egyiptomi temetőről egészen idáig csak sejtéseink voltak. Először 1927-ben találták meg ezen a területen egy főpap szarkofágját, de az ki volt rabolva és a múmia hiányzott belőle. Ebben a történelmi pillanatban a Discovery kamerái élőben rögzítették az ásás fázisait, ahogy a főpap múmiáját feltárták. Ezután két másik múmia következett, amelyekből az első egy nő volt a földalatti leletek alapján.

A második múmiát is a családi sírkamrában találták meg, azon a helyen, amely az egész családnak végső nyughelyéül szolgál már 2500 éve. A családi sírkamra egyedi tárgyakat is tartalmazott – egy ókori egyiptomi társasjátékot, a család kutyájának maradványait és négy, a múmia belső szerveinek tárolására használt kanópuszedényt is feltártak a régészek. A második múmiáról az is kiderült – a sírjában talált tárgyak, illetve a szarkofágján lévő írások alapján –, hogy az egyik egyiptomi istennek, Thoth-nak szentelt templomban énekelt.

©

A múmiák feltárása mellett Hawass egy rejtélyes viaszfejet is talált, amelyről azt gyanítja, hogy egy főpapot mintáz, és pontos lenyomata lehet a 2500 éves mumifikált főpap arcvonásainak. Ezután következett a lezárt szarkofág felnyitása, amely Thoth öt főpapjának egyikét tartalmazta tetőtől talpig arany pólyával borítva és különféle tárgyakkal körülvéve.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Hozzászólások