Szokott online vásárolni? Vigyázzon, a brit Amazonon könnyen átverhetik

Szokott online vásárolni? Vigyázzon, a brit Amazonon könnyen átverhetik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Which? nevű fogyasztóvédelmi szervezet szerint rengeteg az olyan értékelés a brit Amazonon, amit vásárlás nélkül adtak le.

Mielőtt webshopban vásárolunk, érdemes mindig nagyon körültekintőnek lennünk. Nemcsak azzal kapcsolatban, hogy nehogy egy átverős oldalon járjunk, ami megpróbál pénzt (és adatokat) kicsalni tőlünk, hanem azzal kapcsolatban is, hogy lehetőség szerint ne egy gyenge minőségű terméket vásároljunk meg. Ezt kivédendő érdemes megnézni, milyen értékeléseket kapott az adott termék/gyártó, illetve milyen hozzászólások érkeztek hozzá.

Ezek alapján az ember úgy gondolná, az Amazonon biztonsággal tud vásárolni, egy friss jelentés szerint azonban az oldalt ellepték a kamu, ötcsillagos értékelések, amik megtéveszthetik még a körültekintő vásárlókat is.

A Which? nevű fogyasztóvédelmi szervezet szerint több ezer olyan véleményt látni az oldalon, aminél nem bizonyítható, hogy annak leadója valóban megvette az adott terméket. Többek között okosórákról, fitnesskarkötőkről és fejhallgatókról van szó. Az Amazon a BBC-nek úgy nyilatkozott, automatizált rendszerrel igyekeznek kiszűrni a hamis értékeléseket.

©

A Which? szerint amikor a fejhallgatókra keres valaki, a legjobb értékelést kapott termékek között az első oldalon teljesen ismeretlen nevek bukkantak fel. Az értékelések közül mintegy 12 ezret néztek át, és úgy találták, hogy az esetek 87 százalékában nem erősítették meg a vásárlás tényét, vagyis valószínűleg teljesen alaptalan hozzászólásokól és pontozásokról van szó.

A Celebrat nevű gyártó egyik fejhallgatójánál például 439 értékelést látni, mindegyik 5 csillag, ám egyetlen esetben sem volt megerősítve a vásárlás ténye, ráadásul minden értékelés ugyanazon a napon született.

A fogyasztóvédelmi szervezet azt javasolja, ne csak a webshopokban található vélemények alapján vásároljunk, keressünk az interneten olyan megbízható forrásokat, amelyek az adott készülék tesztjét is elvégezték. Ha pedig nem találunk ilyet, gyanakodjunk, hogy valószínűleg átverésről lehet szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások