A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A Huawei alapító elnöke szerint az amerikaiak atombombaként tekintenek az 5G technológiára, ők azonban máshogy látják.

Kémkedést tiltó szerződést ajánlott fel a Huawei Technologies alapító elnöke Németországnak az ötödik generációs mobil hálózati berendezések biztonsági kockázataival szemben felhozott aggályok eloszlatása érdekében. "Jeleztük a német belügyminisztériumnak, hogy a Huawei kész egy 'kémkedéstilalmi' szerződést aláírni a német kormánnyal" – nyilatkozta Zsen Cseng-fej a német Handelsblatt lapnak adott interjúban. A Huawei eszerint szerződésben kötelezné el magát amellett, hogy nem épít szoftveres behatolásra lehetőséget adó "hátsó ajtókat" mobil távközlési berendezéseibe.

[Megszólalt a magyar Huawei: ki fog pukkadni az amerikai vádlufi]

A cég elnöke tagadta, hogy ha a Huawei valaha is ilyen "hátsó ajtókat" épített volna be távközlési hálózati berendezéseibe. Azzal a világ 170 országában kiépített üzletét és összes alkalmazottjának a munkahelyét kockáztatta volna, ami "még a halálnál is rosszabb gondolat számomra" – fogalmazott a cég alapító elnöke. Kijelentette, hogy kész közbenjárni a kínai kormánynál is annak elősegítése érdekében, hogy Peking és Berlin is kössön kémkedéstilalmi megállapodást egymással. Hozzátette, hogy a szerződésben Peking elkötelezhetné magát az uniós adatvédelmi irányelvek betartása mellett is.

Az Egyesült Államok biztonsági szempontokra hivatkozva a Huawei és más kínai hálózatiberendezés-gyártó cégek kizárására akarja rávenni szövetségeseit az ötödik generációs mobil hálózatfejlesztési tenderekből. Németország viszont azon az állásponton van, hogy a hálózati biztonságot leginkább a beszállítók diverzifikálásával lehet fokozni, ezért nem is igazán hajlik egyes cégeket eleve kizárni a versenyből.

[Huawei-alapító: Nem tud eltiporni minket Amerika]

Az amerikai álláspontról szólva Ren Zhengfei a német lapnak megjegyezte, "az 5G technológiát az amerikaiak sajnos stratégiai fegyverként kezelik. Egyfajta atombombaként tekintenek rá". Mi ezt másként látjuk – mondta. Hozzátette, hogy "a mi felfogásunk szerint a Huawei hálózati berendezései leginkább nagynyomású csővezetékhez hasonlítanak, amelyen nagymennyiségű anyagot lehet gazdasági körforgásba hozni, mindenkihez eljuttatni".

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások