Új funkciók jönek a Facebook Messengerbe: kevesebb helyet foglal majd, és PC-re is jön az app

Új funkciók jönek a Facebook Messengerbe: kevesebb helyet foglal majd, és PC-re is jön az app

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook F8 fejlesztői konferenciáján több olyan funkcióról is lerántották a leplet, amiket a következő hónapokban kaphat meg a Facebook Messenger.

Az elmúlt hónapokban számos változáson esett át a Facebook üzenetküldő applikációja, a Messenger. Januárban végre megérkezett az új dizájn, amit már bő fél évvel korábban megígértek, és amitől sokkal átláthatóbb lett az applikáció. Aztán jött a titkos kapcsoló, majd élesítették is a sötét módot, és akkor még az álomfunkcióról – hogy törölhetjük a másik fiókjából is a neki elküldött üzenetünket – nem is beszéltünk. A Facebook kedden kezdődött F8 fejlesztői konferenciáján kiderült, 2019-ben további fontos változások jönnek a Messengerbe.

Zuckerbergék azt tervezik, hogy még az idei évben "könnyítenek" a Messengeren, egy külön felületen láthatjuk majd a családtagokat és a közeli barátokat, érkezik egy "Watch party" funkció, egy asztali gépre szánt applikáció, valamint a végpontok közötti titkosítás is.

Az első lépés, vagyis a Messenger könnyítése az applikáció sebességének és a mobil tárhelyének tehet jót. Hogy mennyire lehet gyors, arról árulkodik, hogy a cég a fejlesztésekhez a "LightSpeed", vagyis a Fénysebesség nevet választotta. Állítólag két másodperc alatt töltődik majd be. A méretét tekintve a cél az, hogy kevesebb mint 30 MB-ot foglaljon el a mobil tárhelyéből, ami jó 70 MB-tal kevesebb a mostani méreténél.

©
©

A Facebook egyébként korábban már elkészítette a Messenger könnyített változatát, a lényegében bárki által letölthető Messenger Lite-ot, ami a régebbi készülékeken tud remekül futni – igaz, néhány funkciót épp emiatt kihagytak belőle.

A másik, idén érkező újdonság, hogy dedikált helyet kapnak a Messengerben a családtagok és a közeli barátok. Hogy ez pontosan hogyan fog kinézni, az egyelőre nem világos. Az viszont igen, hogy miért akarják a "Watch partyt" elklészíteni a fejlesztők. A cég szerint nagyjából 410 millió felhasználó használja havonta a videochat funkciót, és körülbelül 2 milliárd percet töltünk videós kontent nézésével a Facebookon. Így aztán érthető, hogy a kettőt egybe akarják gyúrni, így a barátokkal egyszerre nézhetünk meg egy videót – akár úgy, hogy csak írásban beszélünk közben egymással, akár úgy, hogy videotelefonálunk alatta.

©

További, szintén izgalmas újdonság, hogy a Facebook asztali gépekre letölthető alkalmazást is készít a Messengerből. (Telepítés nélkül, böngészőben már régen megy a messenger.com, sőt külön letölthető szoftver is készült belőle, de az asztali alkalmazásboltokba még nem tette be a Facebook. Az app a windowsos és a MacOS-gépekre egyaránt elérhető lesz, és nagyjából mindent tudni fog, amire most a mobilos verzió képes.

©

Szintén nem elhanyagolható újítás csak a végpontok közötti tikosítás bevezetése. Mark Zuckerberg még a tavalyi adatszivárgási botrányok után tett ígéretet, hogy biztonságosabbá teszi a platformjait.

A Facebook gondolt az üzleti felhasználókra is – belőlük jelenleg mintegy 40 millió van –, számukra egy foglalási rendszert készítenek el. Ennek segítségével az ügyfelek könnyen törölhetnek vagy épp módosíthatnak egy foglalási időpontot.

Hogy pontosan mikor érkeznek meg a frissítések, egyelőre nem tudni, de az F8 fejlesztői konferencián arról beszéltek, már mindegyik tesztelés alatt áll, így a következő hónapokban szép sorban akiválhatják majd őket.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook új funkcióiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások