Milyen volt a II. világháborús tengeralattjárókba zárt katonák élete? Realisztikus játék jött, megnéztük

Milyen volt a II. világháborús tengeralattjárókba zárt katonák élete? Realisztikus játék jött, megnéztük

Utolsó frissítés:

Gécs Dániel Szerző:

Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A második világháború ideje alatt játszódó UBOAT érdekessége, hogy a hadigépezet mellett annak legénységére is figyelmet kell fordítani, különben a vesztünkbe rohanhatunk. Megnéztük, mennyire jó a főleg részletessége miatt dicsért tengeralattjáró-szimulátor.

Hivatalosan még mindig nem jelent meg, de korai hozzáféréssel már játszható a Deep Water Studio új tengeralattjáró-szimulátora, amelyet főleg komplex játékmenete miatt dicsérnek. A jelenleg is fejlesztés alatt álló UBOAT-ra 7 pontot adott a Steam közössége, többek pedig már most a kategória új királyaként jellemzik. Megnéztük hát mi is, mire ez a nagy izgalom.

Pepecselős

A szimulátorok nagy előnye, hogy a többség által soha át nem élhető helyzeteket képesek viszonylag hihetően bemutatni. A UBOAT is ennek szellemében készül(t), de túlzás nélkül állíthatjuk: ilyen kidolgozottsággal a kategória másik népszerű játéka, még a Silent Hunter sem rendelkezett. Abban is sok mindent lehet csinálni, ám a programbéli hajó és a legénység menedzselése csaknem eltörpül a UBOAT funkciói mellett.

©

A felhasználóknak itt nem csak azt kell jó érzékkel megválasztaniuk, hogy kikkel merülnek alá, a hajótest csaknem minden pontja folyamatos gondozást igényel. Ahogy a velünk tartó matrózok is: az életben tartás alapkövetelmény, ugyanis éhesen, kimerülten senki nem képes csatát nyerni. De ott van a szorongás, a levertség kezelése is, hiszen mégiscsak egy cirkáló fémdobozban tengetik a mindennapokat az óceán mélyén. Aki olvasta a játékot inspiráló Das Boot – A tengeralattjáró című regényt, vagy látta a filmet, azoknak ismerős lehet a pszichológiai kihívás.

Majdnem valóság

A hajótestben oldalirányban, mindent átlátható szemszögből, valamint a kapitány nézetéből is közlekedhetünk, mintha csak mi is fedélzeten járnánk. Ennél jóval látványosabb viszont a legénység ténykedése, illetve a hajó kezelése: a periszkópba nézegetni elképesztően hangulatos, de például a befogott rádióadások dekódolása sem unalmas feladat.

Hajónk feszereltsége és belső terei is jót tesznek a valóságnak. Bár soha korábban nem jártunk tengeralattjárón, a Deep Water munkájának hála nagyon könnyen sikerült elhinnünk, hogy a valóságban is valami ilyesmi várná az embert, ha felszállna egyre. Az ajtók és a járatok pont olyan szűkek, mint amilyeneknek lenniük kell, így pedig épp annyira nehéz közlekedni, mint ahogy azt a filmekben már láthattuk. Utóbbi a karaktermozgáson is meglátszik: nem nagyon lehet szaladgálni, vagy ide-oda ugrálni.

Minthogy a németek egyik hadi gépezetét irányítjuk, ennek megfelelő küldetéseket is kapunk, melyeket a rendelkezésre álló térképen járva teljesíthetünk. A bejárható terület hatalmas, ami a UBOAT egyik talán legértékelhetőbb funkciója: az elvégezhető missziók így nem korlátozódnak egyetlen helyre, a játékos pedig úgy érzi, tényleg hajózik.

©

Az út megtételéhez szükséges időt mindvégig manipulálhatjuk, ezáltal hamarabb is elérhetjük célunkat. Akik azonban valóságosabb érzést szeretnének, inkább ne piszkáljanak bele az idő kerekébe, hagyják csak forogni. Persze így sem fog órákat igényelni egyik pontról a másikba jutni, de a várakozás miatt mindenképp realisztikusabbnak tűnik majd.

Tűz

A nyílt vízi kalandok közben ellenséges hajók is akadnak, amiket elsüllyeszthetünk. Nem is kell erőlködni, hogy a felhasználó a torpedók betöltését végző gombra nyomjon, magától odavonzza a kezét. A készítők még ezt is igyekeztek szimulátoréhoz méltóra faragni: a töltetek ugyan gombnyomásra kerülnek a helyükre, de a lövés leadásához annak irányára is szükség van, s a célpontot is meg kell adni. Máskülönben a legénység teljesen más irányba küldi majd a löveget – minket azonnal leleplezve.

Hajónk sérülékenysége miatt csak kellő távolságból tanácsos harcba szállni, illetve valamiféle stratégiát kidolgozni, ha menekülni kell. Találat esetén tengeralattjárónkat elöntheti a víz, amit az egyes részek lezárásával orvosolhatnak a matrózok. A pirosas vészjelzés miatt kissé ijesztőnek tűnik majd a helyzet, így a játék bizonyos pontoktól már nem csak döntéseink gyorsaságát nézi, arra is kíváncsi, vészhelyzetben miként reagálunk.

A hajó elvezetgetése önmagában is elég izgalmas, a kettővel együtt pedig borítékolható a magas adrenalinszint.

Egy két gubanc

A Deep Water játéka továbbra is korai hozzáféréssel (úgynevezett early access formában) vásárolható meg, ennek kapcsán két dolgot is érdemes tisztázni. Talán a legfontosabb, hogy a UBOAT még nincs kész. Ez persze nem hiányzó textúrákat vagy funkciókat jelent, csupán arról van szó, hogy a készítők a közösséggel együtt ötletelve alakítják a játékot. Az alap viszont már van olyan állapotban, hogy használható legyen, az pedig bárki számára tölthető.

©

De minthogy fejlesztés alatt álló programról beszélünk, előfordulhatnak vele gondok, ám ezek is inkább technikai (azon belül is a képfrissítéssel kapcsolatosak), mintsem grafikai jellegűek. Már csak emiatt is érdemes figyelembe venni a futtatáshoz szükséges követelményeket (a Steam oldalán világosan leírják a minimális és az ajánlott hardverigényt is), amik a UBOAT esetében nagyon nem hétköznapi (értsd: olcsó) eszközparkot sugallnak. Itt jegyezzük meg: a játék kizárólag PC-n futtatható, konzolos változatról egyelőre nem érkeztek hírek, és valószínűleg nem is fognak.

Zárszó

Kissé szkeptikusan álltunk neki a tesztelésnek, ám a Steam oldalán olvasott felhasználói észrevételek és saját tapasztalataink is megerősítettek benne, hogy a UBOAT több mint egy jó szimulátor. Videojátéknak azért sem neveznénk, mert ennél azért komplexebb dolgot készítettek a Deep Water munkásai, amit többen alighanem élvezettel tesznek majd vízre. Már csak a csalogatóan olcsó, kb. 8200 forintos (24,99 eurós) árcédula miatt is.

A programot 10-ből 8 pontra értékeltük, a technikai problémák valamit ugyan visszavesznek az élményből, de annyit azért nem, hogy ne lehetne vele egy jót játszani.

Többi játéktesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Hozzászólások