szerző:
MTI / hvg.hu

Bírósághoz fordult a Huawei az USA velük szemben alkalmazott szigora miatt, amely a gyártó szerint alkotmányellenes, és csupán egyetlen célt szolgál: elüldözni őket az amerikai piacról.

Össztűz alatt a Huawei
A Trump-adminisztráció előbb főellenséggé nevezte ki a Huaweit, majd a vállalat magabiztossága és felhasználói lelkesedés megtépázása után, úgy tűnik, kihátrál az amerikai vállalatok számára elrendelt embargóból. Kérdés, hogy a Huawei megbízik-e ezután az amerikai beszállítókban, vagy inkább saját lábakra próbál állni.
Friss cikkek a témában

Gyorsított eljárásra vonatkozó kérelmet nyújtott be egy amerikai bíróságon a Huawei, hogy tegyék semmissé azt a tiltó rendeletet, amelynek értelmében a kínai vállalat nem vásárolhat alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől az Egyesült Államok kormányzatának engedélye nélkül.

A hírről beszámoló CCTV közzétette Szung Liu-ping, a Huawei vezető jogászának közleményét is, amelyben az áll: a rendelet közvetlen módon ítélte bűnösnek a Huaweit, és a cég ellen nagymértékű korlátozó intézkedéseket vezetett be azzal a nyilvánvaló céllal, hogy a gyártót elüldözze az amerikai piacról. Szung szerint jogalkotással helyettesíteni a megfelelő bírósági eljárást

zsarnoki intézkedés, amit az amerikai alkotmány egyértelműen tilt.

A kérelmet a vállalat az Egyesült Államokban kedd este, kínai idő szerint szerda reggel nyújtotta be egy márciusban kezdeményezett kereset meggyorsítására, amelyet egy texasi bíróságon indított, ott, ahol a Huawei amerikai központja található. Az eredeti keresetben is arra hivatkoztak, hogy az amerikai kormányzat mindenféle bizonyíték nélkül, a Huawei szerint alkotmányellenes módon vezetett be megszorításokat a cég ellen. A gyorsított eljárással lehetőség lenne arra, hogy a bíró ítéletet hirdessen az ügyben a tárgyalás teljes menetének lefolytatása nélkül, még az előtt, hogy lejárna a tiltóintézkedés 90 napos felfüggesztése.

©

Az amerikai kereskedelmi minisztérium május közepén tette fel a Huaweit és hetven leányvállalatát arra a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek. Ezek a vállalatok az amerikai kormányzat engedélye nélkül nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől. Néhány nappal később az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma formálisan is megtiltotta amerikai termékek eladását a kínai telekommunikációs óriásvállalatnak. Ennek eredményeként a Google május 19-én bejelentette, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium rendeletének értelmében felfüggeszti több együttműködését a Huaweijel. A Qualcomm és az Intel mikrochipgyártók szintén nem fognak alkatrészeket eladni a Huaweinek a rendelet hatályba lépését követően. A dolognak itt nincs vége: a South China Morning Post hongkongi lapnak nyilatkozó meg nem nevezett források szerint a Microsoft megvonja a Windows használati jogát a kínai vállalattól, az amerikai szoftvergyártó Huaweinél dolgozó csapata már ki is költözött a kínai cég sencseni központjából. Az idézett források azt azonban nem tudták megerősíteni, hogy a helyzet végleges, vagy csak ideiglenes intézkedésről lenne szó. Az viszont biztos, hogy a gyártó a microSD technológiát már nem használhatja.

Van egy szervezet, ami teljesen tönkreteheti a Huaweit

A washingtoni székhelyű Bluetooth SIG nevű szervezet még a Google-nél is nagyobb bajt okozhat a Huaweinek.

Zsen Cseng-fej, a Huawei Technologies alapítója egy hétfőn közzétett interjúban a Bloomberg amerikai hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a vállalat a saját fejlesztések felgyorsításán, illetve más beszállítókkal való együttműködéseken keresztül igyekszik fenntartani előnyös helyzetét a piaci versenyben. Richard Yu, a cég mobiltelefon üzletágának vezérigazgatója a múlt héten arról beszélt, hogy a Huawei saját fejlesztésű operációs rendszere már idén ősszel piacra kerülhet. Időközben pedig a neve is kiderülhetett az új rendszernek.

Ha értesülni szeretne arról, mi lesz a Huawei telefonjaival, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Országos hiány van K-vitaminból

Országos hiány van K-vitaminból

Plakátokkal próbálja megfékezni a horrorkaravánokat a rendőrség

Plakátokkal próbálja megfékezni a horrorkaravánokat a rendőrség

Jó évet zár a budapesti Nagybani

Jó évet zár a budapesti Nagybani

Balavány: Nagyapák, fiúk, turulok

Balavány: Nagyapák, fiúk, turulok

Elszörnyedtek a kutatók, amikor meglátták, mennyi műanyag van Hawaii partjainál

Elszörnyedtek a kutatók, amikor meglátták, mennyi műanyag van Hawaii partjainál

Itt a Prezi újabb dobása, profi videós anyagokat lehet csinálni vele

Itt a Prezi újabb dobása, profi videós anyagokat lehet csinálni vele