Kémia magasfokon: 20 millió anyaggal 42 millió reakciót figyeltek meg 200 év alatt

Kémia magasfokon: 20 millió anyaggal 42 millió reakciót figyeltek meg 200 év alatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hatalmasat fejlődőtt a kémia tudománya az elmúlt 200 évben: a 18. század vége óta több mint 20 millió anyaggal zajló 42 millió különböző reakciót dokumentáltak.

Guillermo Restrepo, a lipcsei Max Planck Intézet tudósa vezette kutatócsoport elemezte, hogy 1800 óta milyen új kémiai kötéseket kivonatoltak vagy szintetizáltak, és melyekről számoltak be a tudományos folyóiratokban. Ennek alapján rekonstruálták a kémia történelmi fejlődését – derül ki a PNAS szaklapban bemutatott tanulmányból.

A kémia tudományának kezdete óta évente 4,4 százalékkal növekedett a kémia univerzuma, ilyen sok új anyaggal bővült 1800 óta, meglepő rendszerességgel. Bár a 20. században a két világháború idején rövid időre megállt a fejlődés, a békeidőkben hamar behozta a "lemaradást" – írták a kutatók.

[Tudományos szenzáció: "megkerülték" a kémia törvényeit a Harvard kutatói]

A szakemberek felosztása szerint a kémia története az úgynevezett proto-organikus korszakkal kezdődött, amikor a legkülönbözőbb anyagokat állították elő. Hosszú távon a növekedés már ekkor is egyenletes volt.

A második éra a "szerves" korszak. Szerkezetelméleteket dolgoztak ki, ezek adták a kémikusoknak az alapot, amelynek segítségével tervszerűen tudtak dolgozni. Az eredményeket ekkor már kevésbé befolyásolta a véletlen, mint egy korszakkal korábban.

Nagyjából 1980-tól számítható a fémes-organikus korszak. A fémes kötések nyersanyagként és végtermékként is modernné váltak. A jelenlegi korszakban több kémikus van, mint valaha, akik az eddiginél sokkal több kötést hoznak létre.

Ha máskor is tudni szeretne a kémia érdekességeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

Hozzászólások