Már kapható a világ első whiskyje, amit a mesterséges intelligencia készített el

Már kapható a világ első whiskyje, amit a mesterséges intelligencia készített el

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A svéd Mackmyra nevű cég gondolt egyet, és a Microsoft, valamint egy finn startup segítségével megalkotta a világ első, mesterséges intelligencia által készített whiskyjét, amit mostantól bárki megkóstolhat.

Ahány manufaktúra, annyiféle előállítása lehet a whiskynek, a svédországi Mackmyra viszont egy egészen speciális módját választotta a gyártásnak. A finn Fourkind nevű céggel, valamint a Microsofttal összeállva sikerült megalkotniuk a világ első olyan whiskyjét, amit a mesterséges intelligencia fejlesztett ki. A terméket már el is kezdték gyártani, így aki kedvet érez magában, előrendelést is leadhat az italra.

A Mackmyra bejelentette, előrendelhetővé vált a (nem túl kreatív módon) AI Whisky névre keresztelt italuk. A receptet, ami alapján elkészítették, a Microsoft Azure cloud computing platformja segítségéevl alkották meg. A megalkotott modellnek különböző recepteket mutattak, többek között olyanokat, amelyek díjat nyertek, a vásárlók körében népszerűek. Emellett természetesen a cég master blendere, Angela D’Orazio is besegített – írja az Übergizmo.

A cég szerint ez az első alkalom, hogy az alkotófolyamat időigényes részét, a hozzávalók és a hordók kombinációjának kiválasztását egy gépre bízták. A cég 59,9 fontért (nagyjából 21 700 forint) árulja az ital üvegjét, amit 2019 augusztusában-szeptemberében szállítanak majd le.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások