Csalók lepték el a Google Térképet, és nem sikerül őket kisöpörni

Csalók lepték el a Google Térképet, és nem sikerül őket kisöpörni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Google Maps nem csak iránymutatás miatt hasznos, sokak üzleti szempontból használják: ezzel is vevőket terelhetnek cégükhöz, például egy boltba. Mostanság azonban nem túl rózsás a helyzet.

Több száz millióan nyitják meg naponta a Google Térképet, hogy tájékozódjanak, és feltehetően ez vonzza be a csalókat, hogy fals információkkal lássák el a szolgáltatást, megkeserítve ezzel a térképen megjelenő cégek működését – számolt be róla a Wall Street Journal.

A szolgáltatásban számos cég képviselteti magát, hogy a vállalkozást olyanok is elérjék, akik nem járatosak az adott városban. A WSJ nyomozása azonban feltárta: a találatok közt milliószám akadnak olyan vállalkozások, amik valójában nem is léteznek. A helyzet ráadásul hónapról hónapra rosszabb.

A lap arra a kérdésre is választ ad, miért folyamodnak valakik ilyesmihez. Mint írták, a konkurenciával való hadakozás napjainkban sokkal többet jelent a szókimondóbb reklámoknál. Egyesek attól sem riadnak vissza, hogy bizonyos vállalkozások elérhetőségeit (telefonszámukat és címüket) duplikálva egy másik városba is "beköltöztessék", azt a látszatot keltve ezzel, mintha az adott cég ott is jelen lenne – így pedig teljesen máshova navigálva az ügyfelet.

©

A Google természetesen eddig sem hagyta annyiban a dolgot. Egy blogbejegyzésben számoltak be róla, hogy csak tavaly 3 millió valótlan profilt távolítottak el a szolgáltatásból. Ennek 90 százalékát a Google szerint a felhasználók nem is látták, vagyis közvetlen károkozás – elviekben – nem történt. Ugyanakkor hozzátették: a küzdelem soha nem volt egyszerű, a csalók ugyanis új technikákat találnak ki, amik nagyban lassítják a műveletet.

A Google ugyanakkor hangsúlyozta, maguk a felhasználók is besegíthetnek, ha úgy vélik, olyan cégre bukkantak a Térképben, amelyet kizárólag csalás céljából hoztak létre ismeretlenek. A leghasznosabb funkciók egyike a vállalkozás jelentése, amely telefonról és számítógépről is megtehető.

A WSJ azért hozzáteszi, mindez csupán pillanatnyi tűzoltás, ugyanis a cégek Térképre és egyéb Google-szolgáltatásokba, például a keresésbe való felvételéhez csupán egy profilra és néhány adatra van szükség. A folyamat maga gyerekjáték, és a jelek szerint annyira nem is ellenőrzött.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások