Csináltak egy szenzort, ami megmutatja, megromlott-e az ételünk

Csináltak egy szenzort, ami megmutatja, megromlott-e az ételünk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Magyarországon évente fejenként mintegy 33 kilogramm olyan ételt dobunk a szemétbe, ami még fogyasztható lenne – függetlenül attól, hogy lejárt-e a szavatossága. Hamarosan viszont változhat a helyzet.

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy a hűtőjében talált olyan élelmiszert, aminek nem sokkal korábban járt le a szavatossága. Ilyenkor mindig felvetődik a kérdés: vajon megromlott-e már az étel, vagy még fogyasztható? A legtöbben ilyenkor a biztosra mennek, és inkább kidobják azt a szemétbe, mintsem hogy megkockáztassanak egy gyomorrontást. Pedig sokszor erre nem volna szükség, csak ezt épp nem tudjuk. Ez azonban változhat.

A londoni Imperial College egyetem munkatársai egy olyan érzékelőt fejlesztettek ki, amit ha összekapcsolunk az okostelefonunkkal, azonnal tudni fogjuk, hogy az adott csomagolásban lévő élelmiszer ehető-e még. A fejlesztés nagyon olcsó, ugyanakkor jelentősen csökkentheti az ételpazarlást, ezzel pedig az előállításhoz szükséges energiafogyasztást.

Hogy pontosan hogyan működik a technológia, és mennyi ételt menthetnénk meg így a szemétbe kerüléstől, arról a HVG Hetilap eheti számában olvashat.

Hozzászólások