Titokzatos tengeralattjáró mellett fotózták Kim Dzsong Unt, és ez nem jó hír a világnak

Titokzatos tengeralattjáró mellett fotózták Kim Dzsong Unt, és ez nem jó hír a világnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egyelőre keveset tudni arról, milyen tengeralattjárót épít Észak-Korea, de a jelek egy irányba mutatnak.

Újabb tengeralattjáró építésén dolgozik Észak-Korea – derül ki abból a felvételből, amit nemrég a Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) adott közre. A fotón Kim Dzsong Un látható, amint megtekinti az építés alatt álló szerkezetet, a kép azonban ennél jóval többről árulkodik.

A Reuters beszámolója szerint jelenleg Észak-Koreának van a világon a legnagyobb tengeralattjáró-flottája, többtucatnyi szerkezet áll szolgálatban. Csakhogy ezek viszonylag elavult járművek, dízel meghajtásúak, és modernebb fegyverzettel sem lehet nagyon ellátni őket.

©

Bár a rezsim hírügynökségének jelentése arra nem tér ki, hogy milyen fegyverzetet kap majd a szerkezet – bár ha említené, akkor sem igen lehetne építeni az információra –, könnyen lehet, hogy egy olyan szerkezettel van dolgunk, amiről képesek lesznek ballisztikus rakétát indítani. Ez egyelőre csak egy prototípusról sikerült nekik még 2016-ban, ám Észak-Korea szerint az új jármű erre is képes lesz. Ehhez azonban valószínűleg az kell, hogy a dízel meghajtású szerkezeteket atom meghajtásúra cseréljék.

Ankit Panda, az amerikai tudósszövetség tagja szerint az a képről látszik, hogy a szerkezet jóval nagyobb, mint a 2014 óta működő prototípus, így könnyen lehet, hogy atomtöltetek célba juttatására építik meg. Ha ez valóban így van, az komoly fenyegetést jelenthet Dél-Koreára, az Egyesült Államokra és más országokra nézve is, jelenleg ugyanis az ilyen töltetek kilövésének pozícióját az esemény bekövetkeztének pillanatáig szinte lehetetlen megmondani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások