Nagyot fejlődött az Amazon arcfelismerője, már a félelmet is érzékeli

Nagyot fejlődött az Amazon arcfelismerője, már a félelmet is érzékeli

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy új fejlesztésnek hála már érzelmek sorát képes felismerni az Amazon Rekognition algoritmusa. A gyorsan okosodó program sokak szerint egyre veszélyesebbé is válik.

Az arcfelismerő technika az elkövetkező időszak egyik fontos eszköze lehet a bűnüldözői szervek munkájában. Egy ilyen tudással felszerelt eszköz távolról, a tömegben is képes kiszűrni a körözött személyt, akik így gyorsabban elkaphatók. A jelenleg rendelkezésre álló technikák közt nincs nagy különbség, ám az Amazoné nemrég tetemes előnyt szerzett.

A cég Rekognition algoritmusa egy ideje már nem csak általános feladatokra alkalmas: különféle érzelmeket tud detektálni, illetve most a félelem felismerésére is felkészítették. A szoftver így már összesen nyolc különböző emóciót, például a boldogságot, a meglepettséget, a nyugtalanságot, de még a zavartságot is érzékeli. Az Amazon büszkén hangsúlyozta, hogy a Rekognition az életkor megállapítása terén is pontosabbá vált.

A fejlesztés miatt polgárjogi csoportok ismét felszólították az Amazont, hogy ne értékesítse a technológiát a hatóságok számára, és úgy általában korlátozzák a szoftver használhatóságának körét. Az Amazon befektetői azonban lesöpörték a kérést. A Rekognitiont ellenzők az arcfelismerő rendszerekkel kapcsolatos általános félelmek miatt aggódnak,

vagyis hogy mindenki megfigyelhetővé válik.

Egy másik tábor szerint senki nem lehet benne biztos, hogy a technika mindenkor helyesen ismer majd fel valakit, így pedig ártatlanokat is kényelmetlen szituációkba sodorhat. Utóbbi már meg is történt: a rendszer 28 képviselőről mondta azt (tévesen), hogy körözési listán szerepelnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.