Az emberek akár 120 évig is élhetnek – mondta a kínai milliárdos a mesterséges intelligenciáról

Az emberek akár 120 évig is élhetnek – mondta a kínai milliárdos a mesterséges intelligenciáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Elon Musk és Jack Ma szócsatájával kezdődött a sanghaji WAIC-konferencia, amit a mesterséges intelligenciával kapcsolatban rendeztek. A világ két legismertebb üzletembere eltérő véleményen volt, abban viszont egyetértettek, hogy a gépek túl gyorsan fejlődnek. Más tudós úgy látja: éppen ez a jó, így törölhetjük el a halált.

Optimista a jövőt illetően, a mesterséges intelligenciában pedig komoly potenciált lát Jack Ma, a kínai Alibaba alapítója, aki a sanghaji WAIC (World AI Conference) konferencián szócsatázott egyet a Tesla és SpaceX cégek első emberével, Elon Muskkal – tudósított a BBC.

A duó 45 percig beszélgetett az MI várható fejlődéséről, és arról, hogy kell-e félnünk a robotoktól. Ma szerint utóbbi badarság, a technológia szerinte hatalmas lehetőséget jelent, ami új típusú munkahelyek megjelenéséhez vezethet. „Úgy gondolom, a jövőben elég lesz heti három napot dolgozni, de akkor is maximum 4-4 órát” – fogalmazott a milliárdos kínai.

©

Jack Ma abban is biztos, hogy a gépek nem veszik el a munkánkat, ellenkezőleg: addigra olyan sok feladata lesz az embernek, hogy nyűgként tekint majd rájuk. A robotok viszont ott lesznek, és elvégzik majd helyettünk. A mesterséges intelligenciára Ma szerint nem bűnként kell tekinteni, hanem kihasználható lehetőségként. „Úgy hiszem, ha sikerül kiaknáznunk, egy olyan korszakba lépünk, ahol az emberek akár 120 évig is élhetnek” – mondta.

[Feltalált valamit a mesterséges intelligencia, most eldőlhet, mennyire kezeljük a gépet "emberként"]

A SpaceX és Tesla cégeket vezető Elon Musk sokkal borúsabban látja a jövőt. Szerinte óvatosnak kell lennünk, mert a gépek már most is nagyon gyorsan fejlődnek. (Ebben a kérdésben Ma is egyetértett vele, ő ugyanakkor egész máshogy tekint rá.) Musk úgy véli, meg kell találnunk a módját, hogy kommunikálni tudjunk az eszközökkel, mert ha nem tesszük, súlyos árat fizethetünk: az emberi civilizáció ihatja a meg a levét.

©

Utóbbi téren már körvonalazódnak a megoldások. Musk július végén egy olyan kütyü érkezését jelentette be, ami az agyból olvas ki jeleket. A fejlesztés remekül halad, annyira, hogy 2020 második negyedévében már emberekbe is beültethetik a szenzorokat. (Az eszközök a Parkinson-kórt, de még az epilepsziát is képesek lehetnek meggyógyítani.)

Musk a munkahelyek kérdésében is más állásponton volt, mint vitapartnere. Ő ugyanis azt mondta, ha az MI eléri fejlődése csúcsát, tömeges munkanélküliség kezdődhet, mert abban a világban bizonyos foglalkozások egyszerűen értelmüket vesztik majd. Így szerinte ezen a téren van szükség lépésekre, mert az időnk vészesen fogy.

Mindkét félnél messzebb ment alapműnek számító 2005-ös könyvében Ray Kurzweil jövőkutató. Azt állítja: a technológiai fejlődés hamarosan elér egy olyan pontra, amely után lényegében örökké élhetünk.

Ha érdeklik a mesterséges intelligenciával kapcsolatos hírke, fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.