2 perc alatt letudja az utat a világ legrövidebb menetrend szerinti repülőjárata

2 perc alatt letudja az utat a világ legrövidebb menetrend szerinti repülőjárata

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A skóciai Orkney-szigeteknél összesen három repülőgép közlekedik, és van, amelyik alig két percet tölt a levegőben landolás előtt. Ha minden jól megy, hamarosan már nemcsak erről lesz híres a térség: a járaté lehet a legzöldebb menetrend szerinti útvonal címe is.

Gyakran hallani arról, hogy a repülőgépgyártó cégek szeretnék lerövidíteni a hosszú repülőutakat, hogy az utasok minél gyorsabban és minél kényelmesebben tudjanak célba érni – például Londonból New Yorkba. Erre persze szükség is van, hiszen a nagy távolságok megtétele alatt az utasok egy idő után még a legkényelmesebb osztályon is kényelmetlenül érezhetik magukat.

Nos, ez az a veszély, ami a Skóciához tartozó Orkney-szigetek között közlekedő utasokat a legkevésbé sem fenyegeti. Itt van ugyanis a világ legrövidebb menetrend szerinti repülőjárata. Egész pontosan a Westrayen és a Papa Westrayen található repülőterek között közlekedő gépekről van szó: a két futópálya alig 2,7 kilométerre van egymástól, így alig kettő percbe telik eljutni a kiindulási ponttól a célállomásig.

The Economist írja, hogy az Orkney-szigetek szigetei között hamarosan elektromos repülőgép járhat majd. Jonathan Hinkles, a helyi közlekedést biztosító Loganair légitársaság vezetője szerint a hely ideális az egyébként kis hatótávolságú elektromos repülőgépek számára, hiszen a leghosszabb – Kirkwall és Észak-Ronaldsay közötti – útvonal megtétele is csupán 20 percet vesz igénybe. (Persze a dolog azért így sem teljesen veszélytelen: nemrég Norvégiában szenvedett balesetet egy elektromos kisgép.)

A tervek szerint az első ilyen repülőgépek 2020-ban szállhatnak majd fel, ezzel pedig a "legzöldebb" repülőutat tudhatja majd magának a térség. Az Orkney-szigetek egyébként is élen jár a környezetvédelemben: az oda telepített szélerőművek több energiát termelnek, mint amennyit a helyiek fogyasztanak, így a felesleget a skót hálózat veszi fel.

Tavaly egyébként mintegy 21 ezer utast szállított a Loganair a három darab, nyolcszemélyes Britten-Norman Islander repülőgéppel az Orkney-szigetek különböző részei között, amelyek közül Észak-Ronaldsay és Papa Westray volt a legnépszerűbb úti cél. A repülőgépes utazás pedig itt nem hobbi: más közlekedési eszközzel nem egyszerű eljutni egyik szigetről a másikra.

Ha szeretne többet megtudni az elektromos repülőgépekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.