Megtalálták a 77 éve, rejtélyes körülmények között elsüllyedt tengeralattjáró roncsát

Megtalálták a 77 éve, rejtélyes körülmények között elsüllyedt tengeralattjáró roncsát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy, a második világháborúban rejtélyesen eltűnt brit tengeralattjáró roncsát találták meg Málta partjainál – közölték csütörtökön tengerkutató régészek.

A HMS Urge tengeralattjáró Máltán állomásozott, és számos sikeres missziót hajtott végre ellenséges hajók ellen, mielőtt a brit haditengerészet a búvárhajó és a flotta többi részének áthelyezését rendelte el Egyiptomba. A hajó 1942. április 27-én, a sötétség leple alatt indult útnak 32 fős legénységével, 11 fős kiegészítő személyzetével és egy újságíróval a fedélzetén. Az újságíró Bernard Gray haditudósító volt, ez egyetlen brit újságíró, akiről ismert, hogy egy tengeralattjárón vesztette életét a második világháborúban.

A kitűzött időpontban, május 6-án azonban nem érkezett meg a tengeralattjáró Alexandriába, sorsát rejtély övezte, egészen mostanáig.

©

A Máltai Egyetem kutatócsapata két évtizedet töltött azzal, hogy átvizsgálja a környező tengereket. Az Urge parancsnoka unokájának kérésére átvizsgáltak egy olyan régiót is, melyet egykor hevesen bombáztak a náci haderők.

Hanglokátorokkal készített felvételeken láthatóvá vált egy tengeralattjáróra emlékeztető alakzat 130 méter mélyen, a partoktól mintegy 3 kilométerre. A brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy a HMS Urge-ről van szó.

©

A kutatók megállapították, hogy az U osztályú tengeralattjáró orrából hiányzik egy nagy darab. A sérülés nagyon erős robbanásra utal, azt jelzi, hogy a hajó nagyon gyorsan süllyedt el, nem hagyva esélyt senkinek a túlélésre – mondta Timmy Gambin, a kutatást vezető professzor. A tengeralattjárót valószínűleg eltalálta egy robbanószerkezet, amikor még a felszínen siklott röviddel azután, hogy az éj leple alatt elhagyta Máltát. Ettől a sérüléstől eltekintve a roncs kitűnő állapotban van, tette hozzá Gambin, "egyenesen, büszkén ül" a tengerfenéken, irányban Alexandria felé.

A tervek szerint áprilisban ünnepélyes keretek között hivatalosan katonai sírrá nyilvánítják a területet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.