Összeeresztették az iPhone 11 Pro kameráját egy méregdrága, profi DSLR-rel

Összeeresztették az iPhone 11 Pro kameráját egy méregdrága, profi DSLR-rel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár az iPhone 11 Pro sem tartozik az olcsó eszközök közé, eltörpül az ára a 7500 dolláros DSLR fényképezőgépé mellett. De vajon ilyen nagy a különbség fotózási képességeikben is?

Egyre jobbak lesznek az okostelefonok kamerái, de vajon elérkezik-e az az idő, amikor kiválthatják a professzionális fényképezőgépeket? Mekkora a különbség közöttük? Erre a kérdésre kereste a választ egy profi fotós, aki két igazán korszerű eszközt küldött a ringbe: összehasonlította a 460 ezer forintos iPhone 11 Pro és a 7500 dolláros (nagyjából 2,2 millió forintos) Canon 1DX Mark II DSLR fényképezőgéppel készített fotókat, és egy hosszabb videóban be is mutatta ezt.

Első ránézésre nehéz különbséget találni a fotók között, azonban a részletek elemzése már más eredményre vezet. A tényekkel nem nagyon lehet vitatkozni, és az tény, hogy az okostelefonokba nem tesznek ugyanolyan méretű érzékelőket, mint a DSLR fényképezőgépekbe, a mobilok lencserendszere is kisebb és kevésbé összetett, mint a tradicionális fotómasináké. Ráadásul sokszor szoftverre van szükség bizonyos hatások (például a bokeh, azaz az előtérben álló személy/objektum kiemelése a háttér elmosódottá tételével) eléréséhez.

Bár a győztes vitathatatlanul (és nem meglepő módon) a 7500 dolláros DSLR kamera, összességében az iPhone 11 Pro fotózási képessége is lenyűgöző, és szép példája annak, hova jutottak el tudásban az okostelefon-kamerák az évek során.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.