Durva átverés terjed Celine Dionról a Facebookon, nehogy bedőljön neki

Durva átverés terjed Celine Dionról a Facebookon, nehogy bedőljön neki

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy néhány napja létrehozott weboldal szerint Celine Dion repülőgépe lezuhant, az énekesnő életét vesztette. A hírnek egyetlen szava sem igaz.

Ugyanazt játszák most el ismeretlenek a világszerte ismert kanadai énekessel, Celine Dionnal, amit szeptember elején Clint Eastwooddal is. Akkor az Oscar- és Golden Globe-díjas filmrendező és producer halálhírért keltették egy YouTube-ra feltöltött, a CNN logóját is használó videóval, most pedig az énekesnővel történt hasonló incidens.

Az AFP francia hírügynökség tényellenőrző oldala szerint egy néhány napja létrehozott weboldal azt állítja – mindenféle részletezés nélkül, hogy – Celine Dion egy repülőgépbalesetben vesztette életét. Az AFP-nek az énekesnő stábja megerősítette, hogy a hír hamis, a weboldal a CNN New Day programjának hamisított videóját tette közzé.

©

A hírt eddig több százan osztották meg a Facebookon. Ha valaki lekattintja a megosztott hivatkozást, az említett weboldalra vezet, ahol csak a fent említett videó fogadja.

A hamisított felvételt úgy vágták meg, hogy a CNN műsorának műsorvezetője "bemondja":

we have some terribly sad news to report this morning, heartbreaking, and devastating.

Vagyis lényegében azt "vezeti fel", hogy rendkívül szomorú hírre ébredhettünk. Az AFP szerint ezután ahhoz, hogy tovább lehessen nézni a videót, a weboldal linkjét meg kell osztani a Facebookon.

A CNN hivatalos weboldala semmilyen hírt nem adott Celine Dion haláláról, a műsorvezető által elmondottak pedig a 2018. június 9-i adásól származnak. Ekkor jelentették be, hogy Anthony Bourdain 2018. június 8-án életét vesztette.

Celine Dion halálhírét egyébként november 4-én kezdték el kelteni, sokan pedig annak ellenére dőltek be neki, hogy az énekesnő november 5-én Detroitban adott koncertet, és arról fotókat is közölt a Facebookon és a Twitteren.

Az átverés a magyarokat is érinti, Celine Dion ugyanis világkörüli turnéja keretében Budapestre is ellátogat. Az énekesnő a Papp László Sportarénában lép majd színpadra.

Ha máskor is szeretné tudni az igazságot a Facebookon terjedő álhírekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások