Nézzen rá erre a térképre, szörnyülködni fog: így esett el tegnap a MÁV, így késnek ma is a vonatok

Nézzen rá erre a térképre, szörnyülködni fog: így esett el tegnap a MÁV, így késnek ma is a vonatok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felkerült a netre egy úgynevezett Problématérkép, amely készítője szerint a magyarországi vasúthálózaton történt késéseket mutatja napi bontásban. A hétfői havazás miatti állapot is nézhető rajta.

Még csak nem is nevezhetjük hirtelen jöttnek a hétfői havazást, hiszen a meteorológusok már jó előre figyelmeztettek: a hét első napján nagy valószínűséggel esni fog a hó. Ennek ellenére több vasútvonalon óriási késések alakultak ki, volt, ahol több mint 100 perccel később ért csak be a szerelvény.

Hogy mekkora gondot okozott a hétfői időjárás a MÁV-nak, azt mutatja az az online, valós idejű és historikus adatokat is mutató ábra, melyet Problématérképnek nevezett el készítője. A kritikus hétfő eseményei például így néznek ki rajta.

©

A térképen az egy vonatra jutó átlagos késéseket, az öt percet elérő késéseket, valamint a leghosszabb késéseket is nyomon követhetik az érdeklődők. A térkép alatt további grafikonok is láthatók.

Jól látható, hogy Nyugat- és Kelet-Magyarországon is gondokat okozott a hó, de a vasút szempontjából inkább utóbbi, illetve utasai szenvedtek igazán. A Problématérkép naptárját lapozgatva az is leolvasható róla, hogy a hómentes napokon sem mímeli a pontosságáról ismert japán vasutat a MÁV.

[Zseniális mémek jönnek a havazás miatt lehalt vonatközlekedésről, de a BKV is kapja]

Az adatvizualizáció szerelmesei alighanem szívesen kattintgatják majd az oldalt, de a Problématérkép böngészése bármely utasnak hasznos lehet. A MÁV-Start hivatalos menetrendi adatbázisa, az Elvira publikus felületén ugyanis már hosszú ideje nem találhatók meg a valódi menetrendi teljesítésre utaló adatok: az előző napra vonatkozó pontossággal/késéssel kapcsolatos információkhoz látogatóként nem lehet hozzáférni. Ez kellemetlenségeket okozhat például akkor, amikor valaki arra kíváncsi, egy adott járat jellemzően késni szokott-e, mert ennek megfelelően szervezné következő utazását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.